Objavljeno

Emancipacijski potencijal ženskog pjesničkog glasa

Foto: Facebook

“Ja sam…” je nova pjesnička inicijativa namijenjena ženama koje kroz stihove, iskreno i odvažno,  poručuju svijetu tko su. Ideja je nastala za vrijeme pjesničke radionice Dorte Jagić u Booksi koja je polaznice osnažila i potaknula da se izraze kroz poeziju.

U vremenu u kojem se unatoč pravu glasa koje imamo on i dalje slabije čuje, važno je prvenstveno da same sebi osvijestimo tko smo i osjetimo koliko je ovo poetično iskustvo nevjerojatno,” objašnjava Antonela Bokan, jedna od sudionica radionice i pokretačica inicijative. “Osobno poznajem mnogo žena koje svoju pravu sposobnost, osobnost, hobije, želje i ideje kriju iza bezbroj lica svakodnevnice. Ono što smo otkrile o sebi kad smo sjele i počele pisati je nevjerojatno. Zamislila sam koliko bi moćno bilo kad bi Facebook stranica bila prepuna takvih interesantnih stihova i koliko bi zanimljivo bilo čitati kako se sve mi žene vidimo, te se tako rodila ova inicijativa,” dodaje Antonela.

I sama voditeljica Dorta Jagić opisuje radionicu kao obogaćujuće iskustvo. “Radionice su zanimljiva mjesta na kojima se među svim sudionicima stvori nešto kao pjesnički strujni krug te vlada velik kreativni naboj koji jednako izvire iz osobnosti autorica i iz samih vježbi,” kazala je.

Igrom slučaja, većina sudionica Booksine pjesničke radionice bile su žene, u dobi od 25 do 50 godina, različitih hobija i profesija, ali snažnog pjesničkog glasa. Upitale smo Dortu kako objašnjava veći interes žena nego muškaraca za ovu vrstu aktivnosti.

Priznajem da mi se još nije sasvim razbistrilo zašto se na radionice javljaju većinom žene (uz poneku hvalevrijednu iznimku). Bilo je slučajeva da su dečki krenuli pa brzo odustali, a najčešće bi u zadnji tren otkazali. Kako je je poezija vrsta razgoljavanja, treba hrabrosti. Posrijedi je, čini mi se, patrijarhalno naslijeđe čija su žrtva i muškarci, ne samo žene – naravno, na drugi način. I ne znači da su toga svjesni. S jedne strane, kao muško ne smiješ biti ranjiv, slab i otkrivati svoja meka mjesta, a s druge kod muškaraca je ponekad prisutan stav da zašto učiti pisati poeziju kad to već rasturaju i, na koncu, to uopće nije stvar vježbanja, već romantično shvaćenog ‘nadahnuća’. Žene se ovdje iznova pokazuju hrabrije i mudrije,” navodi Dorta.

Zadaće i teme koje sudionice najčešće odabiru tiču se osobnog, “pjesme-obračuni” s nekim iz bliže okoline ili obitelji, zatim društveno angažirane kao i biografske pjesme u kojima se nekoj slavnoj osobi iz davnina daje novi glas koji dekonstrura mit te ekfrastička poezija u kojoj se djela likovne umjetnosti interpretiraju i nastavljaju pjesmom.

Pjesnički izazov započeo je 1. kolovoza i trajat će do 1. rujna. U tom periodu pjesme će se objavljivati na Facebook stranici Ja sam… pa ukoliko se želite priključiti, javite se u inbox! Javno čitanje najboljih pjesama planirano je za jesen.

Ja samrođena na Veliki petak. Nekoliko sati prije porodaMoja je mama okopavala vinograd.Rekli su, rodio se sin.Ja…

Objavljuje Ja samSubota, 8. kolovoza 2020.

Povezano