Živa muzika: Lotic live

30.11.2018. u Močvari je u organizaciji kolektiva ŽIVA MUZIKA, održan premijerni nastup berlinske/og producenta/ice Lotic, uz podršku mapalme, Futona i Late Dinnera – vodećih imena klupske i eksperimentalne elektroničke glazbe u regiji.

Od suradnje s jednom jedinom Björk do samoinicijativnih remikseva hitova kraljice Bey, producent/ica Lotic godinama plijeni pažnju kritike i publike kao jedan od najzanimljivijih glasova suvremene underground klupske glazbe. Lotic je na aktualnim nastupima promovirala izvrsni album ‘Power’.

LOTIC (Berlin)

Producent/ica J’Kerian Morgan koji/a se skriva iza imena Lotic potječe iz Houstona, Texas, a posljednjih nekoliko godina živi i djeluje u Berlinu. Ondje sudjeluje u pokretanju klupskih večeri Janus koje su originalnim spojem grimea, r&b-a, techna i raznih formi klupske glazbe osvježile tradicionalnu ponudu omiljene svjetske party destinacije.

Započevši karijeru objavom niza zanimljivih mikseva, pažnju glazbenih medija Lotic konačno ozbiljnije privlači 2014. mikstejpom ‘Damsel in Distress’ na kojem majstorski dekonstruira hip-hop i r&b te počinje razvijati prepoznatljivi konfrontacijski pristup klupskoj glazbi. Kratka izdanja ‘Heterocetera’ i ‘Agitations’ iz 2015. spadaju u ključna ostvarenja onoga što će dio kritike krstiti “dekonstruiranom klupskom glazbom”. Među fanove se već tada ubraja velika Björk, za koju Lotic remiksira stvar “NotGet” s izvrsnog albuma ‘Vulnicura’, a sličan remiks tretman ugovorio je i Ben Frost za jednu od pjesama s hvaljenog albuma ‘The Centre Cannot Hold’.

Ove godine Lotic okreće novu stranicu u karijeri i izdaje svoj prvi LP ‘Power’. Osim što donosi blage zaokrete u glazbenom izričaju – poput upotrebe vlastitih i tuđih vokala, te nježnije zvučne slike – ‘Power’ predstavlja autora/icu u novom ruhu. Iz obećavajućeg queer producenta, koji/a sada umjesto muške zamjenice koristi rodno neutralnu, Lotic prerasta u pravu underground divu, te u procesu isporučuje uvjerljivi iskaz ranjivosti, prkosa i samoosnaženja. Na premijernom zagrebačkom nastupu Lotic će predstaviti svoj hrabri novi live set na koji neće ostati ravnodušni.

MAPALMA (Zagreb)

mapalma, redovna gošća evenata Žive Muzike. Nadolazeći EP ‘Crybaby’ donosi osobniji i eksperimentalniji zvuk od prošlogodišnjeg debija ‘Nightcap’, na kojem je mapalma predstavila svoju viziju futurističkog grimea, r&b-a i eksperimentalne klupske glazbe.

FUTON (Ljubljana)

Slovenski DJ Futon jedan je od osnivača kolektiva Bojler, vodeće sile elektroničke glazbe s bass predznakom u susjednoj Deželi, te autor radijske emisije Alarma na ljubljanskom Radio Študentu. Futon je aktivan kao DJ, promotor i organizator klupskih večeri još od 2011.

LATE DINNER (Zadar)

Zaboravite morske orgulje, Late Dinner je najbolji zvuk iz Zadra u posljednje vrijeme. Iza ove mlade nade hrvatske underground scene je niz upečatljivih nastupa uživo, sudjelovanje na odličnoj recentnoj kompilaciji Low Income Squada, zajedničko izdanje s mapalmom, Pavleisdead i Igenom… “Dalmatian-fueled power electronics za samce ili za skupinu ljudi istih interesa. Muzika za zimu.”

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa.

Povezano