ZEZ Festival u KSET-u

ZEZ Festival koji se u zagrebačkom KSET-u održava od 10. do 14. travnja donosi nam neke od najzanimljivijih izvođača i izvođačica suvremene elektronike, jazza, noisea i hip hopa. Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje.

Njegovo drugo festivalsko izdanje na pet dana će udomiti vrhunske svjetske i domaće izvođače/ice:  Brötzmann/Leigh, Lucrecia Dalt, IC3PEAK, BNNT, Ben Vince i bod [包家巷], dok domaća pojačanja uključuju trio Norac/Pavičić/Dožić, mapalmu i The Karmakumulator.

Festival će u srijedu 10. travnja otvoriti Izložba zvuka, jednonoćna izložba koja okuplja mlade umjetnike i umjetnice koji istražuju različite pristupe zvuku kroz multimedijalne radove, interaktivne instalacije, performanse te različite hibridne forme i formate.

Četvrtak 11. travnja bit će posvećen ambijentalnim  glazbenim putovanjima na koje će nas povesti Lucrecia Dalt, Ben Vince i Norac/Pavičić/Dožić. Lucrecia Dalt je kolumbijska glazbenica i sound umjetnica čiji je zvuk jedinstveni spoj suvremene elektronske glazbe, spoken word poezije i motiva iz znanosti i tehnologije. Na aktualnom i hvaljenom albumu Anticlines, Dalt modularnim sintetizatorima i glasom stvara mikrotonalne odmake između govora i pjesme, uz začin južnoameričkih ritmova. Bogata diskografija Lucrecie Dalt broji sedam izdanja od njenog debija 2005. godine za berlinski Human Ear Music (Ariel Pink, Nite Jewel, Julia Holter…). Od onda je njen stil postajao sve apstraktniji kako je postepeno odbacila pjevanje i ‘tradicionalnu’ instrumentaciju loopirane gitare. Zbog prelaska prema spoken word vokalu u kojem se igra s tempom, dahom, dinamikom i teksturom; uspoređuju je s legendarnom avangardnom glazbenicom Laurie Anderson, kao i Daltinu srodnu dušu i čestu glazbenu suputnicu Juliu Holter. Nakon niza izdanja među kojima je i EP izdan za Nicolas Jaarov Other People, 2018. Ben Vince je britanski saksofonist i skladatelj koji pomoću loopova slaže zvučne krajolike između jazza i eksperimentalne elektronike. Njegov karakteristični stil stapa slobodnu improvizaciju i DIY pristup s tradicijom klupske elektronske scene, a prepoznat je i po nizu impresivnih kolaboracija (Housewives, Joy Orbison, Tomaga, Micachu, Rupert Clervaux…).

Domaći trio Norac/Pavičić/Dožić izvest će postminimalističku kompoziciju ‘Klarinet i petlje’ koja se izvodi uživo na klarinetu i elektronici, a glazba će biti praćena analognim projekcijama Mirne Pavičić na petljama 16mm filma.

Petak 12. travnja obilježit će nešto glasniji elektronski pristupi u još jednom združenom pothvatu ZEZ-a i Žive Muzike. Nastupit će provokativni ruski noise-rap duo IC3PEAK, audiovizualnog umjetnika bod [包家巷] te zagrebačka DJ-ica mapalma. IC3PEAK sukobljavaju gotovo operne pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteći ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritarnog sistema, posebno u kontekstu vladine anti-gay propagande. Nastya Kreslina i Nick Kostylev nedavno su se našli pod reflektorom zapadnih medija zahvaljujući kampanji ruskih vlasti protiv ‘nepoželjne glazbe’, zbog čega je policija zatvarala njihove koncerte i privodila članove benda. bod [包家巷] je audiovizualni umjetnik iz zavijutakačudnog Soundclouda’ čija glazba istražuje nijanse elektroničkog nasilja i ljepote. Njihov stil balansira ambijentalni pop, klasičnu i tradicionalnu kinesku glazbu s beatovima i noiseom. mapalma je zagrebačka producentica i DJ-ica. Prepoznata je po suradnjama s mobilegirl, Staycore i Santa Muerte, a nastupala je uz Cakes da Killa, Palmistry, Elysiu Crampton i Lotica na partijima Žive Muzike. Njezine mikseve mogle/i ste čuti na popularnom NTS Radio (za Classical Trax) i Rinse FM-u (za MAJIA radio), a napravila je i jedan od prvih mikseva za kolektiv SISTER. Svoj prepoznatljivi zvuk definirala je na debitantskom EP-ju, izdanom potkraj 2017. za bečku etiketu Ashida Park. ‘Nightcap’ EP u najširem bi se smislu moglo opisati kao eksperimentalnu klupsku glazbu koja vuče utjecaje iz žanrova kao sto su trap, grime i rnb. Krajem 2018. izbacuje EP Crybaby koji donosi nešto osobniji i eksperimentalniji zvuk. Kroz 4 trake istražuje poveznice ljudskog ponašanja, prirode i tehnologije, dekontekstualizirajući sampleove, razne zvukove i elemente cluba.

 Večer se nastavlja do idućeg jutra na sasvim drugačijem raveu uz DJ Detweilera u Surogatu (AKC Medika), uz potporu Illectricity Nucomer DJ-a. Među njima će nastupit i Playground Hustle. Producentica Ivona Eterović (Tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi) zajedno stvaraju glazbu koja bezobrazno flerta s eksperimentalom, ali ima svoje korijene u glazbi koja je na trenutke svakome bliska.

Subota 13.4. zadovoljit će ljubitelje riffovlja, kraut rocka, psihodelije i noise zvuka, uz nastup poljskog dua BNNT te splitskog noise projekta The Karmakumulator. BNNT su baražni napad na osjetila, nasilni otmičari naših čula. Ovaj bučni duo čine Daniel Szwed na hipnotičnim bubnjevima i Konrad Smolenski na ‘gitari’ – žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Stoga ne čudi da se njihovi performansi i koncerti nazivaju ‘zvučno bombardiranje’, a istaknuli su se i po live suradnjama s Matsom Gustafssonom. The Karmakumulator sunajdugovječniji splitski eksperimentalni noise projekt iza kojeg stoji Igor Mihovilović – nezavisni muzički promotor, izdavač (Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene.

Nedjelja 14.4. zaključit će festival povratkom KSET-ovim free jazz korijenima! U popodnevnim satima će se održati otvoreni impro session za lokalne glazbenike/ce i entuzijaste, organiziran u partnerstvu s vodstvom nažalost pokojnog Izloga suvremenog zvuka. Dan improvizacije će zaokružiti večernji koncert vrhunskog dueta Brötzmann/Leigh. Peter Brötzmann na saksofonu i klarinetu i Heather Leigh na pedal steel gitari istražuju free jazz i improvizaciju dovodeći potencijal svojih instrumenata do krajnjih granica. Brötzmann je jedna od najvažnijih figura europskog free jazza još od 1960ih, a Leigh vuče svoj ekscentrični pedal steel zvuk iz rudarskih naselja West Virginie i Texasa. Njen prvi nastup u Hrvatskoj bio je upravo na ZEZ-u gdje je potpuno očarala svojim sopranom i majstorskim vladanjem pedal steel gitarom u akustičnoj i distorziranoj varijanti,instrumentom čiji je doseg rijetko tko istražio poput nje. Od minimalističkih  arija do bučnih kaskada blues riffova i feedbacka, Leighin inovativni izričaj na sjecištu folka, noisea i dronea nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njihova energična glazbena razmjena munjevite improvizacije stvara suludi blues za svijet buke i kaosa u kojem živimo.

Festivalske ulaznice po 160kn i sve dnevne ulaznice mogu se nabaviti u KSET-u i Dirty Old Shopu. Više informacija o programu i cijenama pronađi na službenim stranicama festivala ili na Facebook stranici eventa.


Povezano