Ženski životi glasnije i širenje klitopismenosti

Sudjelujte u 4 dana posvećena ženskom glasu bunta i zadovoljstva!

Započinjemo u petak navečer s predavanjem o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa, i odmah nastavljamo dalje s vikend programom radionica na kojima ćemo svi zajedno sudjelovati u misiji širenja klitopismenosti. U predavanju ćemo upoznati povijest tematiziranja (i cenzure) klitorisa a potom i kako su sonogrami i 3D printeri doveli do toga da umjetnice diljem svijeta stvaraju radove nadahnute oblikom klitorisa. U radioničkom dijelu programa, klitu ćemo naučiti printati u 3D tehnici a potom i risati i dati joj karakter na uvodnoj radionici a svoje radove možemo prezentirati i u Klito-fanzinu!

Nakon zabavnog, ali i edukativnog vikenda, zahuktava se atmosfera: o ženskim iskustvima progovaramo u većim dimenzijama i još bučnije.

“Ženski životi glasnije” u sklopu projekta EPK Rijeka 2020 predstavljaju 3 nova rada hrvatskih umjetnica u obliku vođene umjetničke ture riječkim ulicama.

Tura započinje otvaranjem murala Marine Mesar OKO koja oslikava zid na adresi Vodovodna 42 s početkom od 18 sati. Potom se publika vodi do izvedbe novog rada Vlaste Delimar kojeg je oblikovala s djevojkama iz Rijeke na balkonu u centru Rijeke, te konačno i do lokacije izvedbe novog plesnog rada umjetnice Josipe Bubaš gdje program završava oko 21 sat.

:::RASPORED::RASPORED:::

:::::::Vikend klitopismenosti:
11.9.:::20 – 21h::: Predavanje: Tehnološka popularizacija klitopismenosti (Karla Horvat Crnogaj)
12.9.:::13 – 20h::: Radionica 3D printanja modela klitorisa (Mario Pavlić)::: (5 slotova za koje se zasebno može naručiti: 13 – 14h; 14 – 15h; 15 – 16h; 17 – 18h)
13.9.:::18 – 20h::: Radionica ilustriranja klitorisa (Tanja Blašković)
:::::::::::::Sve se aktivnosti vikenda Klitopismenosti provode u prostoru Filodrammatice (Korzo 28), a za sudjelovanje se možete prijaviti na horvat.crnogaj@gmail.com do 8.9.2020. Broj mjesta je ograničen, a poznavanje tehnika 3D printanja i ilustriranja (ili detalja anatomije klitorisa ;)) nisu preduvjet!

:::::::Vođena umjetnička tura: „Ženski životi glasnije”:
14.9.::: s početkom u 18h na adresi Vodovodna 42 (Tura će biti sveukupnog trajanja do 2 sata.)
Riječka umjetnica Sandi Bakotić u ulozi Super Klite publiku će voditi od lokacije otvorenja novog murala umjetnice OKO do mjesta izvedbi novih izvedbenih radova Vlaste Delimar i Josipe Bubaš u javno prostoru Grada Rijeke.

:::::O RADOVIMA:::
U muralu „Is she a wizard already?”, umjetnica OKO inspirirana motivima ručnog veza starih majstorica, podsjeća na važnost kolektivnog etnološkog naslijeđa u vremenima kada konzumeristička pop kultura nemilosrdno proždire sve pred sobom. Postavljajući tradicionalne motive u obliku suvremene street art intervencije u javni prostor pomalo zaboravljene ulice u širem centru grada, umjetnica vješto suprotstavlja prošlost i sadašnjost, ukazujući na povijesno naslijeđe utkano u svima nama, a koje smo tako spremni zaboravljati podliježući raznim prolaznim trendovima.

U vođenoj turi umjetnice Sendi Bakotić pratimo Super Klitu, živu i predimenzioniranu verziju inače nevidljivog i (povijesno) skrivanog organa, u njenoj šetnji kroz grad. Od otvorenja murala publika vođenom turom pješice prolazi kroz centar grada do Korza na kojemu ih dočekuje izvedba glasovne dekonstrukcije normi. Nastavno na svoju raniju praksu, Vlasta Delimar se ondje obračunava s rodnim stereotipima i odgojno-kulturnim predrasudama. Zajedno s djevojkama iz Rijeke provedeno je mapiranje, prikupljanje i analiza predrasuda i stereotipnih izjava koje ih sputavaju i ograničavaju – dok istovremeno prividno za cilj imaju odgojne i društvene mjere. Umjetnica i sudionice izvode performans Rapunzel vidljiv (i čujan) iz javnog prostora grada, pozicionirajući se u njega uz tijelima također i decibelima.

Josipa Bubaš u svom novom plesnom radu Uranjanje tematizira nejasne, prešućene, ženske, društveno uvjetovane osjećaje krivnje, odgovornosti i tereta, ali i implicitnu mudrost, snagu i uživanje. Autorica tekstom, tijelom, glasom i slikom progovara o marginalnim i marginaliziranim osjećajima, dojmovima, mislima i naslijeđenim obrascima, dotičući se pozicije žene u društvenom kontekstu, ali i intimnom djelovanju.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Program Ženski životi glasnije je sastavni dio projekta Rijeka 2020 –Europska prijestolnica kulture. Produkcije umjetničkih radova u sklopu programa ostvarile su se uz podršku zaklade Kultura nova.Klitopismenost dio projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Fotografija na naslovnici: Tomislav Čuveljak za rad Uranjanje Josipe Bubaš


Povezano