Ženski antifašistički Zagreb

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt koji se bavi razdobljem Drugog svjetskog rata (1939.-1945.) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Autorice projekta su Barbara Blasin i Ana Lovreković.

Izložba je dio višegodišnjeg projekta Centra za ženske studije u kojoj je – kroz svjedočanstva, fotografije i dokumente predstavljen otpor žena fašizmu u Drugom svjetskom ratu. Osnovu postava čini dvadesetak bogatih biografija, javnosti uglavnom dosad nepoznate priče žena koje su u određenom trenutku utjecale na zagrebačku antifašističku scenu.

Borba za politička i radna prava te jednaka dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanje fašizma u Europi, stvorilo je generaciju žena koje su svojim masovnim sudjelovanjem u antifašističkom otporu i svojim velikim žrtvama konačno omogućile potpunu jednakopravnost žena što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

U razdoblju između dva svjetska rata žene u Jugoslaviji su vrlo aktivne u borbi za ostvarivanje svojih prava. Uključuju se u političke pokrete i stranke, kao i u sindikate i strukovne udruge, u kojima osnivaju ženske ogranke. Raste broj studentica, koje na sveučilištima osnivaju svoje organizacije. S ciljem izjednačavanja političkih prava osnivaju se ženska i feministička udruženja i pokreću časopisi. Te organizacije povezane su na državnoj i međunarodnoj razini, te su vrlo angažirane u mirotvornim i pacifističkim pokretima za razoružanje.

Rast ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanje fašizma u Europi, potaklo je komunikaciju i suradnju između pojedinih ženskih organizacija, članica sindikata i njihovih ženskih ogranaka, ljevičarski profiliranih studentskih udruga, te SKOJ-a i KPJ. Tu scenu idejno objedinjuje iskustvo represije i svijest o nadolazećem fašizmu, te nužnom otporu. Iz toga je proizašla nova mlada generacija žena, koja je svojim masovnim učešćem i velikim žrtvama konačno omogućila potpunu pravnu jednakost žena.

Izdvojeni događaji Ženskog antifašističkog Zagreba:


Povezano