Žene s videokamerama: Napiši scenarij za film-esej

U srijedu, 2. prosinca 2020. počinje petodnevna online radionica ‘Žene s videokamerama: Napiši scenarij za film-esej’ koju vodi scenaristica i dramaturginja Irena Krčelić. Polaznice će proći kroz proces osmišljavanja i raspisivanja scenarija ovog zanimljivog formata, kao i kroz proces izrade montažne skice – kako bi provjerile štima li scenarij. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete do 20. studenog 2020. godine.

Petodnevna radionica, koja se u cijelosti odvija na video platformi Zoom, počinje u srijedu 2. prosinca 2020. u 18 sati prvim zajedničkim sastankom, a završava u nedjelju, 6. prosinca u 18 sati gledanjem i raspravom o nastalim radovima.

Tema radionice je scenarij za kratak film-esej. Ovaj je format posebno zanimljiv zato što je po osobinama blizak dokumentarnom filmu, no ne svjedoči izravno o stvarnim događanjima nego se fokusira na subjektivnu autorsku interpretaciju, što otvara neočekivano širok prostor mogućnosti.

Film-esej je istovremeno i odličan format za scenarističke vježbe jer je relativno jednostavno sastaviti njegovu motažnu skicu koja daje jasnu povratnu informaciju – štima li scenarij i u kojem smjeru treba raditi korekcije. Upravo to ćemo napraviti na ovoj radionici:

Srijeda, 2. prosinca

Uvod – Analiza bez paralize

Cilj prvog sastanka je mođusobno upoznavanje, kako i upoznavanje s formatom film-eseja. Zajednički ćemo analizirati dva kratka film-eseja kako bismo upoznali njegova glavna obilježja i strukturu, a na kraju ćemo – svatko na svoj način – napisati sinopsis, treatment i scenarij za oba odgledana kratkiša.

Četvtak, 3. prosinca

Mašti na volju – Oblikovanje ideje u sinopis i treatment

Idući dan ponavljamo vježbu, no ovog puta ne idemo obrnutim smjerom, od viđenog materijala prema skici, nego bavimo vlastitim zamislima za kratak film-esej. Uzimamo dvije ideje – svatko svoje – i proširujemo ih kroz model sinopsisa i treatmenta. Zašto dvije? Jednu zadržavamo, a drugu proslijeđujemo kolegici ili kolegi.

Petak, 4. prosinca:

Raspisujemo – ne kompliciramo

Uz pomoć prethodno napisanog sinopsisa, raspisujemo scenarij za kratak film-esej. Jedan prema vlastitoj ideji i skicama, a drugi prema materijalu dobivenom od kolegice ili kolege.

Subota, 5. prosinca:

Snimanje glasa – izrada montažne skice – potraga za vizualnim materijalom

Sad kad imamo prve verzije scenarija, isprobat ćemo kako stvar funkcionira. Svatko odabire jedan od dva napisana scenarija i zatim snima svoj glas – tonski će zapis poslužiti kao osnova za daljnji rad. Nakon toga na internetu tražimo vizualne materijale ili ih snimamo mobitelom. I na kraju slijedi montažna skica.

Nedjelja, 6. prosinca: Zajedničko gledanje i diskusija

I za kraj zajednički gledamo nastale radove. Sama montažna skica dat će jasan uvid u to funkcionira li scenarij ili je potrebno napraviti preinake. Završetak radionice proslavit ćemo bacanjem konfeta ili oglašavanjem pobjedničkih fanfara. 🙂

Što se tema radova tiče, tematski će biti vezani uz neki od ovih motiva – toleranciju, femizam, ljudska prava, LGBTQ+ tematiku.., s ciljem poticanja na aktivno djelovanje u smjeru relevantnih društvenih izazova, ali i na korištenje audiovizualnog medija kroz aktivno i odgovorno građanstvo.

Voditeljica radionice je Irena Krčelić, scenaristica i dramaturginja s interesom prema širokoj lepezi filmskih i video formata, kao i zanimanjem za strukturu narativnih obrazaca koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Prijave za sudjelovanje na radionici pošaljite do 20. studenog 2020. na e-mail adresu: irena.krcelic@gmail.com. Radionica može primiti do deset osoba, pa vam molimo da se prijavite samo ako ste stigurne da ćete moći odvojiti oko dva sata dnevno za rad radnim danom u poslijepodnvnim satima, a oko tri sata dnevno vikendom.

U prijavi svakako dodajte:

1. Nekoliko rečenica o tome zašto biste voljeli sudjelovati

2. Linkove na dva kratka film-eseja koji vam se posebno sviđaju i kratku napomenu zašto su vas oduševili

*Radionica ‘Žene s videokamerama: Napiši scenarij za film-esej’ namijenjena je svim osobama koje se žele okušati u filmskom stvaralaštvu, bez obzira na njihov rodni identitet, pod uvjetom da njeguju feminističke vrijednosti.

Projekt je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.


Povezano