Zagreb Pride 2017 – Slobodan život počinje ponosom

Ove će se subote u Zagrebu pod geslom ‘Slobodan život počinje ponosom’ održati 16. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u organizaciji Zagreb Pridea. Okupljanje započinje u 15 sati na Rooseveltovom trgu (ispred muzeja Mimara), a povorka će u 15:30 krenuti rutom Frankopanska – Ilica – Jurišićeva – Draškovićeva – Šoštarićeva do parka Ribnjak, gdje je organiziran zabavni sadržaj, glazbeni program te popratne aktivnosti.

Kako su organizatorice navele u proglasu 16. Povorke ponosa, ove će godine LGBTIQ osobe te njihovi/e podržavatelji/ce koračati Zagrebom kako bi poručile da zahtijevaju tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta.

Povorka ponosa u Hrvatskoj već 16 godina podiže vidljivost LGBTIQ građanki i građana te u medijima i društvu stvara prostor za diskusiju na temu ljudskih prava LGBTIQ osoba. Iako je Zagreb po pitanju homofobije znatno napredovao od prve Povorke ponosa, na kojoj je na 200-tinjak aktivista i aktivistkinja bačen suzavac, ne smijemo zaboraviti da su prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj svakodnevno ugrožena te da se mnogi_e od njih zbog svojih seksualnih ili rodnih identiteta suočavaju s diskriminacijom, a nerijetko i nasiljem.

U veljači ove godine nekoliko je ljudi ozlijeđeno nakon što je nepoznata osoba bacila suzavac na LGBT partiju koji se održavao u zagrebačkom klubu Super Super. Prije nekoliko dana u zagrebačkom klubu Hangar službeni zaštitari kluba vrijeđali su i fizički napali brazilskog državljana koji se ondje ljubio s dečkom, a posebno zabrinjava što se narednih par dana nitko iz kluba nije očitovao o napadu. No može li nas to zapravo čuditi, kada je u isto vrijeme u potpunosti izostala i bilo kakva reakcija od strane političara i političarki?

Iako se Zagrepčani i Zagrepčanke vole pohvaliti da su stanovnici/e modernog europskog grada, ta je činjenica u realnosti vrlo daleko od istine. Rijetke su LGBTIQ osobe koje danas uživaju potpunu podršku od strane svoje obitelji, prijatelja/ica i školskih, odnosno radnih kolega/ica.

Mnoge LGBTIQ osobe u Zagrebu još uvijek se moraju skrivati i/li lagati o vlastitim identitetima kako bi mogle zadržati svoje poslove, kako im ne bi bilo uskraćeno pravo na obrazovanje lišeno svakodnevnog maltretiranja ili kako bi jednostavno očuvali ‘mir u kući’.

Zato je Povorka ponosa izvrsna prilika za sve LGBTIQ osobe i njihove podržavatelje/ice da zajednički okupiraju ulice Zagreba i pošalju jasnu poruku kako su i one ravnopravni članovi/ce ovog društva, da kao takvi/e imaju pravo na dostojanstven život lišen diskriminacije i nasilja te da nikada neće odustati od borbe za svoja prava.

“Slobodan život znači i slobodu od nasilja. Ne pristajemo da se nasilje kojemu smo svakodnevno izložene relativizira od strane vlasti i institucija, ne pristajemo na paljenja naših zastava, na gušenje suzavcima, na zlostavljanje u školama i na našim radnim mjestima.

Zahtijevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju; da nas se prestane proganjati po ulicama naših gradova, prijetiti nam i ponižavati nas.

Odlučno poručujemo da nećemo okrenuti i drugi obraz” stoji u proglasu ovogodišnje Povorke ponosa.

Foto: Kristina Josic I Photographer & Storyteller

Svima koji/e se još uvijek nećkaju oko sudjelovanja na Povorci ponosa toplo preporučamo da pročitaju tekst Luke Kordića.

Nakon Povorke ponosa i druženja uz glazbeni program u Parku Ribnjak, Zagreb Pride tradicionalno završava Mjesec ponosa Partycipacijom – službenim after partyjem koji će se održati u klubu Boogaloo od 21 sat.

Na putovanje kroz elektronske zvukove vas vode poznata imena elektronske scene u Zagrebu (ali i šire): PaškoLana PopsimonovaSleep Loan Sharks, Doxy & Mira te Labud, dok će Spazam OrgazamEntity i Colinda Evangelista iz House Of Flamingo te Odak, Dante i Miss Iconic & Ru zasjati u punom sjaju na komercijalnom flooru. Auditivna orgazmička postava bit će pojačana i krasnim vizualizacijama koje će režirati VJ Donnie.

OVE SUBOTE – SVI/E NA PRIDE!

Povezano