Ygrg14x: reading with the single hand VII

Pornografska knjiga funkcionirala je kao sučelje u kojem se unutrašnji prostor, subjektivna misao, fizički užitak i mašta po prvi put rastvaraju kroz praksu individualnog čitanja. Iskustvo čitanja zahtijevalo je mirni kutak, ali i stvorilo rascjep s okolnim prostorom: preplavljen ne-svetim knjigama, čitateljica je razvila virtualni i emocionalni prostor koji je razdvaja od njenog fizičkog okruženja. (Paul B. Preciado)

Na svojoj samostalnoj izložbi u Zagrebu 21. lipnja 2019. Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė predstavile su novu inačicu performansa i instalacije YGRG 14X: čitanje jednom rukom koju proširuju istoimenim video radom.

Izvorno osmišljena za 13. Baltički trijenale – Preludij u Centru za suvremenu umjetnost u Vilniusu u rujnu 2017. godine, ova performativna instalacija istražuje čin čitanja kao intimni doživljaj, ostavljajući otvorenom mogućnost da čitanjem naglas postane javna izvedba.

Proizlazeći iz Gawędinog i Kulbokaitėnog dugoročnog projekta YOUNG GIRL READING GROUP (YGRG), izložba se uspostavlja kroz porozne susrete sa svijetom u materijalnom i virtualnom okruženju. YGRG 14X: čitanje s jednom rukom VII razmatra kako se čitanje razvijalo u modernom društvu kao samotna, internalizirana praksa koja je imala formativan utjecaj na žudnju i individualnu percepciju prostornosti. Upućujući na međuovisnost teksta, tijela, okoline i tehnologije, performans pretvara čitajuće tijelo i njegovo okruženje u prostor aktivnog i kontinuiranog niza odnosa. Za YGRG, ljudsko tijelo, lokacija čitanja i korištena tehnologija personificiraju jezik, izvode tekst, predstavljaju upravo kontradikciju pretvaranja materijalnog u nematerijalno, nematerijalnog u materijalno. Tijelo se retekstualizira kroz tehnologiju, a čitanje je javno i utjelovljeno. YGRG je sonarno-socijalna arhitektura dijeljene znatiželje i sinkroniciteta, Instagram hangout uživo, samosvjesna estetska komora za intimnost i otkrivanje. Žudnja je ovdje iskazana kroz tekst i gestu, ali je unaprijed digitalno posredovana te istovremeno dokumentirana i dijeljena dalje.

Više o izložbi saznajte ovdje.


Povezano