Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma 1947. – 1990.

Omoti ploča u funkciji revolucionarne i rodoljubne glazbe

U utorak 14.7. u HDD galeriji od 18 do 21 sat otvara se izložba „Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma: Omoti ploča u funkciji revolucionarne i rodoljubne glazbe 1947. – 1990.“

Izložba obrađuje i analizira jednu specifičnu, značajnu, ali dosad slabo obrađenu temu u području grafičkog dizajna za diskografsku industriju bivše Jugoslavije.

Nakon što je 2015. godine u istoj ovoj galeriji obradio vizualni jezik jugoslavenske disko kulture, ovoga puta nas kustos Željko Luketić, upoznaje s dizajnerskom produkcijom na presjeku glazbe, diskografije, politike i propagande. Na izložbi će biti predstavljene omotnice ploča koje su oblikovali neki od najcjenjenijih hrvatskih i jugoslavenskih grafičkih dizajnera, nastale u razdoblju od kasnih 1940-ih do 1990. godine.

Izložba ostaje otvorena do 24. srpnja.

“Još od znanog slučaja Baklje slobode iz 1929. godine, svega godinu dana nakon što je napisao svoje ključno djelo PropagandaEdward Bernays uvidio je neodoljivu privlačnost politike i masovne kulture uvjerivši žene da će pušenjem cigareta izjednačiti svoj položaj s muškarcima.

Nikotinska industrija time je spojila ugodno s korisnim, dodala svemu prstohvat ideologije i feminističkih nastojanja, a ženama nitko više nije mogao zabraniti novostečeni užitak i „slobodu“ iza koje je zapravo stajao American Tobacco Company. I prije toga, Prvi svjetski rat, a zatim i Drugi svjetski rat, doveli su (političku) propagandu na zao glas, pa se i danas izbjegava izvorni termin kojega je, da stvar bude zabavnija, izmislila Crkva i organizirana religija kao Congregatio de Propaganda Fide i to još 1622. godine.

I u novovjekovnim sinonimima „oglašavanja“ i „reklame“ krije se ipak korijen koji se u socijalizmu daleko točnije nazivao „ekonomska propaganda“ odnosno EPP (ekonomsko propagandna poruka). Pod tim kišobranom podrazumijevala se jasna distinkcija od političke propagande, odnosno prodaja dobara, ali je u teorijskom smislu to i dalje bila instrumentalizirana komunikacija, odnosno sustavni pokušaj oblikovanja percepcije i spoznaje te manipuliranja ponašanjem pojedinaca, u svrhu generiranja reakcije koju propagandisti žele postići.”

Cjeloviti kustoski tekst Željka Luketića dostupan ovdje.

Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme: pon – pet, 12 – 19h

Kustos: Željko Luketić
Istraživač / kustoski asistent: Leri Ahel
Koncept i arhiv: Jučer Danas Sutra – Platforma za audiovizualna istraživanja
Organizacija: HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Voditelj galerije: Marko Golub, asistentica voditelja: Ora Mušćet


Povezano