Peti Stup srama

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) poziva sve da dođu u subotu 31. listopada, s početkom u 10 sati, na jubilarni 5. Stup srama koji će se održati na križanju Gajeve i Bogovićeve (Zagreb).

Stup srama pokrenut je 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama. Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama.

Uz nekoliko izuzetaka tako će biti i ove godine kada se Stup srama postavlja u centru Zagreba peti put, a uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Uz fizički stup srama koji pred svake izbore CESI podigne u Zagrebu na portalu Libela.org već šest godina postoji virtualni stup srama na kojem se prikupljaju seksističke, homofobne i generalno diskriminirajuće izjave javnih osoba. Građani i građanke tijekom cijele godine mogu ‘dislajkati’ postavljene izjave, a tijekom same akcije Stup srama postoji tradicionalno predizborno glasovanje za najseksistički izjavu hrvatskih političara i poitičarki.

Do sada su se trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Anto Kovačević, Vjekoslav Marochini,Vladimir Šeks i Zoran Milanović. Ove godine u ponudi su novi ‘biseri’ te se građani i građanke pozivaju da svojim glasom pomognu svojim favoritima i favoritkinjama da se upišu na evergreen listu hrvatskog seksizma.

Ova akcija prepoznata je i na razini Europske unije od strane Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) kao primjer dobre prakse u promicanju političke participacije žena. EIGE kroz metodologiju koju je razvio u različitim područjima rodne ravnopravnosti izabire najbolje primjere europske dobre prakse, i Stup srama je jedan od njih.

U svom obrazloženju EIGE navodi kako je ulična akcija Stup srama doprinjela podizanju vidljivosti slabe zastupljenosti žena na kandidacijskim listama tijekom izborne kampanje te doprinjela stavljanju ovog pitanja u fokus javnosti.

Dođite i Vi glasati za najseksističku izjavu hrvatskih političara i političarki!


Povezano