Slavka Pavić: Svijet vrijedan gledanja

U četvrtak, 15. srpnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvara se izložba Slavke Pavić povodom sedamdeset godina njezinog umjetničkog djelovanja.

Na izložbi Svijet vrijedan gledanja bit će izložen izbor od 12 antologijskih fotografija kojima se objedinjuju dominantni interesi autorice. Od gradskih prizora preko geometriziranih kompozicija pa sve do eksperimenata, radovi redom impresivne vizualnosti i višeslojnog značenja svjedoče istovremeno o svojoj pripadnosti dominantnim umjetničkim strujanjima druge polovine 20. st. kao i o izgrađenom autorskom stilu.

Fotografijom se Slavka Pavić započela aktivno baviti 1951. godine kada se na poticaj supruga Milana, također fotografa, učlanila u Fotoklub Zagreb koji je u to vrijeme osim velikog broja amatera okupljao i profesionalne fotografe. Fotoklub Zagreb bio je važno mjesto učenja i razmjene informacija o fotografiji. Slavka se prvi put svojim radom predstavila publici 1951. izloživši Portret mladića na Međunarodnoj izložbi umjetničke fotografijena Zagrebačkom velesajmu. U međuvremenu se formirala kao autorica prepoznatljive autorske poetike. Također je svojim znanjem i savjetima odgojila generacije u Fotoklubu Zagreb, ujedno je osnovala Žensku sekciju Kluba i organizirala njezine godišnje izložbe koje su se odvijale pod pokroviteljstvom Fotosaveza Jugoslavije, čime je znatno pridonijela vidljivosti i prisutnosti ženskog fotografskog djelovanja.

Kako zaključuje kustosica izložbe Iva Prosoli u tekstu objavljenom u katalogu izložbe Slavka Pavić: Fotografije (Muzej grada Zagreba, 2014.):

Prije svih definicija Slavka Pavić osoba je iskrene radosti, ljudske topline, slobodnog duha, otvorena i puna pažnje prema svijetu, svjesna neponovljivosti trenutka, kojeg treba (ili ne treba) fotografski zabilježiti, spremna uočiti najsitnije nijanse i detalje koje svijet čine vrijednim gledanja. I to je razlog zbog kojeg Slavka Pavić danas pripada antologiji hrvatske umjetnosti.

Radno vrijeme galerije: pon-pet 11-13h, 15-19h; sub 11-14h


Povezano