Sjeti se i obuci nadin.artikal

Kao potporu punoljetne povorke Ponosa koja kreće ove subotu nadin.artikal vas poziva da se u subotu, 8. lipnja, u 11 sati pridružite na predstavljanju tog reciklažnog brenda, odnosno nove robne marke vaše stare odjeće koje će se održati u Botaničaru (Marulićev trg 6, Zagreb).

Iza projekta ‘nadin.artikal’ stoji borba za radnička prava, jednakost, pravo na izbor, ekološku održivost i osvještavanje kolektivne odgovornosti.

Kupovinom ‘nadinog artikla’, ručnog unikatnog proizvoda, pomažete očuvati okoliš, proširiti poruku o ženskoj, lgbtiq+ i radničkoj emancipaciji te direktno podržavate daljnji razvoj projekta.

KUĆNA RADINOST I PROCES PROIZVODNJE:

U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala tvornica tekstila Nada Dimić u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil, nakon čega slijedi šivanje na šivaćoj mašini i glačanje kako bi tinta bila što otpornija i poruka time bila što jasnija.

ZAŠTO KUPITI NADIN.ARTIKAL?

Shopping! Jaoooo, ludilo! U tome mogu sad uživati i feministkinje. Veliki je izbor. H&M nudi majice i dukserice s natpisima poput “GRL PWR”, “Power to the girls“ ili “Feminism. The radical notion that women are people“. Drugi brand nudi žensku odjeću s natpisom “No more patriarchy”, a Dior prodaje pamučnu majicu s printom “We should all be feminists” za 550 €. Osim duhovite cijene, šteta je što ekipa Dior-a nije primijetila da bi bila fora da su producirali i muške majice s istim natpisom, kad već pozivaju da budemo fiministi, svi.

No ozbiljan je problem i perverzija kada poduzeće poput H&M-a printa majice s porukama poput “Power to the girls” dok se njihov uspjeh i ogroman profit temelji na eksploataciji ženske i dječije radne snage. Šivati za ovu kompaniju znači dobivati 1,20 kn po satu, biti bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja i mogućnosti osnovanja sindikat. Prema izvještaju udruženja “Asia Floor Wage Alliance” iz 2016 za koji su ispitivali 251 radnice koje šiju za H & M seksualno zlostavljanje je na dnevnom redu a trudnice se otpuštaju na licu mjesta. Izvještaj je napravljen nakon velikog požara u Rana-Plaza fabrici u 2013 nakon čega se kompanija obavezala poboljštati produkcijsku situaciju. Zaključak: “Capitalism – the radical notion that certain lives don’t matter”

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici događanja.


Povezano