Šest šetnji Slave Raškaj – promocija knjige i izložba ilustracija

U petak, 29. studenog, u 19 sati, u knjižari-galeriji nakladničke kuće Mala zvona (Savska 28, Cibonin prolaz), održat će se promocija slikovnice Šest šetnji Slave Raškaj Sanje Lovrenčić (tekst) i Dominika Vukovića (ilustracije), te otvoriti izložba originalnih ilustracija za to izdanje. Uz dvoje autora, o knjizi će govoriti i urednik knjige Adrian Pelc.

U ovoj jedinstvenoj slikovnici četiri elementa slažu se u skladnu cjelinu: lirski tekst Sanje Lovrenčić tumači kako su nastajala djela velike slikarice; ekspresivne ilustracije Dominika Vukovića dodaju pripovjednim fragmentima vizualnu dimenziju; reprodukcije slika same Slave Raškaj upoznaju nas s likovnim djelima koja su rezultat priča što ih Lovrenčić pripovijeda, a na kraju slikovnice, kao svojevrstan pogovor, čitatelji će naći i biografiju Slave Raškaj, napisanu na jednostavan i djeci primjeren način, koja pričama i slikama što su prethodile daje čvrst i jasan okvir.

Pred vama se stoga nalazi izdanje koje ima jasno izraženu edukativnu funkciju; ono na zaigran način upoznaje dijete sa životom, ali i konkretnim djelima velike slikarice. Šest šetnji Slave Raškaj prije svega je, međutim, pokušaj dvoje umjetnika – Sanje Lovrenčić i Dominika Vukovića – da stupe u dijalog s gluhom slikaricom, a iz tog se dijaloga po stranicama prosipaju zrnca ljepote.


Povezano