Retrovizor: izložba i razgovor o fanzinima nekad i sad

U ponedjeljak, 22. listopada u 14 sati u holu ispred knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu otvara se izložba “RETROVIZOR: fanzini u Hrvatskoj”.

Izložba (prethodno postavljena u Klubu Booksa u lipnju ove godine) rezultat je istraživanja domaće fanzinske scene koje su proveli studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Kao sastavni dio izložbe izrađen je i istoimeni fanzin, koji kroz tipične fanzinske forme (intervjue, strip, tekstove, recenzije) omogućuje mali uvid u ovaj zanimljivi DIY (do it yourself) segment nezavisne scene. Izložba će se moći pogledati do četvrtka, 25. listopada.

Nakon otvorenja izložbe, u 14.30 sati u konferencijskoj dvorani knjižnice održat će se razgovor pod nazivom “Mi gradimo medije, mediji grade nas: fanzini nekad i sad”.

Polazeći od okvira koji je zadala izložba, u razgovoru će se pokušati iscrtati razvojni put specifičnog medija kao što je fanzin, od 1990-ih do danas. Što su fanzini bili nekad, a što mogu biti danas, u kontekstu promijenjenih okolnosti njihove izrade, distribucije i recepcije? Kojim se sve specifičnim publikama obraćaju, koje umjetničke prakse obrađuju, koje društvene procese bilježe? Kakav je bio pristup njihovoj vizualnoj obradi nekada, a kako izgledaju danas? Kako se mlada nezavisna glazbena i kulturna scena razvija na internetu i pritom referira na fanzine? O svemu tome govorit će Rea Drvar, studentica muzeologije i jedna od autorica izložbe i fanzina Retrovizor, Barbara Gregov, urednica feminističkog portala Krilo i glazbenog webzinea LAKE NOTE, te dizajner i pisac Bojan Krištofić.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture dio je Abecede nezavisne kulture, dugogodišnjeg projekta bilježenja, istraživanja i promocije nezavisne kulture scene u Hrvatskoj, koji vode udruge Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (Booksa).


Povezano