qIZLOŽBA: Luka Pešun – Domestic

Queeranarchive u sklopu programa qIZLOŽBE u petak, 26. ožujka u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara izložbu Luke Pešuna.

U ciklusu fotografija naziva Domestic autor se vraća u obiteljsku kuću kroz skrb o starim i onemoćalim djedom i bakom razrješava traumu odrastanja u domu koji je za njega bio mjesto kontrole, nelagode i straha.

“Njegov objektiv figurira kao skener i autonomni saveznik u ispitivanju doma kao fizičkog – životnog prostora, ali i emocionalnog prostora zamršenih obiteljskih odnosa. Kontinuirano bilježeći prostor obiteljske kuće, u tome intuitivnom procesu dekonstruira narativ o „toplome domu” u kojemu tražimo sigurnost, polazeći od iskustva doma kao mjesta kontrole, nelagode pa i straha. Izložene su fotografije izabrane iz opsežnog korpusa nastalog u vremenskom razdoblju od šest godina i predstavljaju završno poglavlje toga procesa – neku vrstu katarze koju je donijela skrb o djedu i baki onemoćalima uslijed starosti i bolesti.” (tekst: Tea Kantoci i Jozefina Ćurković)

Izložba se može, po dogovoru, razgledati do 2. travnja. Nošenje maske je obavezno, a dezinficijens je dostupan ispred galerije.

Luka Pešun rođen je 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, 2015. godine, završava 2019. Dobitnik Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad, 2016. Sudjelovao na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, 2016. izlagao seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019. u ADU Galeriji f8 te u sklopu festivala Poreč Dox. Fotografija iz diplomske serije izložena je na billboardu 2020. godine u sklopu programa Ploha/Površina 6. Za Kolektiv queerANarchive održao radionicu fotografije 2020. godine u Splitu.
U svom umjetničkom radu koristi medij fotografije kako bi istražio teme poput identiteta, obitelji i pripadanja, a u suštini se bavi kontekstom i načina na koji promjena istog mijenja čitanje.


Povezano