qFEST: queer flora i fauna u Splitu

queerANarchive od 3. do 7. kolovoza na raznim lokacijama u Splitu organizira festival qFEST, koji publiku simbolički i doslovno vodi u šumu. Festival pod ovogodišnjom temom “flora i fauna” ispituje načine oslobađanja seksualnosti i tijela kroz odnos čovjeka s prirodom, te na taj govori o seksualnim manjinama van uobičajenih aktivističkih modela.

Program namijenjen lokalnoj LGBTIQ zajednici i queer-anarhističnim entuzijastima uključuje izradu herbarija, odlaske na plažu, radionice sitotiska s motivima bilja, upoznavanje s vegetacijom berlinskih štajgi, a za kraj opuštanje u Park šumi Marjan uz zvukove queerwellness i filmsku mistiku iz švedskih šuma.

Cruising ekspedicija, izrada herbarija i radionica sitotiska

qFEST započinje u ponedjeljak, 3. kolovoza, uz novu cruising ekspediciju od 16h na kultnoj splitskoj gej plaži Duilovo. queerANarchive, uz berlinskog umjetnika Kiernana Cobbarubiu, bavit će se istraživanjem flore lokacije – sakupljat će se bilje od kojeg će se napraviti herbariji, a isti će potom biti iskorišteni za radionicu sitotiska i izložbu u ostatku festivalskog programa. Okupljanje zainteresiranih je od 16h na platou plažnog objekta hotela Zagreb, uz dobrodošlicu i kasnije na plaži.

Radionica sitotiska, nastavno na sakupljenu floru, zakazana je za srijedu, 5. kolovoza, od 19h u Tiskari Doma mladih.

Izložba ‘Crusing Flora’ autora Keirnana Cobbarubie

Jedan od centralnih događaja qFEST-a je rad ‘Cruising Flora’ koji polazi osobnog interesa umjetnika Kiernana Cobarrubie za cruisingom, kako onog za usputnim seksom tako i za boravkom u prirodi. Na ovaj način autor pronalazi vizualni jezik kojim uspijeva govoriti o jednoj nevidljivoj praksi te stvara temelje afirmativnog znanja o gej kulturi, znanja koje doprinosi oslobađanju seksualnosti i tijela.  Izložba se otvara u četvrtak  6. kolovoza u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih, a moći će se razgledati radnim danom od 19 do 21 sata zaključno s 15. kolovoza.

U svojoj umjetničkoj praksi Kiernan Cobarrubia usredotočen je na upotrebu arhivske građe i istraživanih elemenata uronjenih u kontekst queer teorije te ispitujući ulogu nostalgije, vremena i prostora u široj queer zajednici. Rad se proširuje i na ideje o izgradnji zajednice, magičnim praksama i ritualima, queer utopijama i oslobađanju seksualnosti i tijela.

Zvjerinjak u šumi

Program qFEST-a završava u petak, 7. kolovoza od 17h na Zvjerinjaku u Park šumi Marjan. Za glazbeni program zadužen je DJ Gabi Nuenz koji u svom prvom nastupu u Splitu spaja svoje čileansko rave tinejdžerstvo i europsko party iskustvo uz selekciju koja obuhvaća reggaeton, axe, techno, hardtrance, euroqueer i druge žanrove. Potom, od 21h, održava se projekcija filma Lasse Langstrom ‘Who Will Fuck Daddy’. Film je miks hipnotičkih, mističnih i misterioznih slika mjeseca koji masturbira, para u seksualnom odnosu unutar šatora napunjenog balonima i električnim lampama, vibratora skrivenih u glavici salate, dokumentarnih scena o roditeljstvu, rodu, cruisingu u švedskim šumama itd. U političkom smislu kroz film se provlači tema smrti heteronormativnosti i homonacionalizma te prihvaćanja raznolikosti tjelesnih pojavnosti.

Za više informacija o programu posjetite Facebook page queerANarchive!


Povezano