Prvi festival hrvatskih kantautorica

Nina Romić, Vintage Industrial Bar

Subota, 24. kolovoza i nedjelja 25. kolovoza 2019. rezervirani su za festival kojim se obilježila nezaobilazno jaka prisutnost žena na domaćoj glazbenoj sceni u posljednjih desetak godina.

One su autorice teksta, instrumentalistice, producentice, skladateljice, umjetničke i kretivne direktorice. Naoružane stavom, glasom, raznim instrumentima, sa i bez pratnje, žanrovski su vrlo različite – ali ako bismo probali  tu kreativnu eksploziju staviti pod jedan zajednički nazivnik one su svakako – “kantautorice” .

Glavni glazbeni program festivala činili su nastupi Barbare Munjas, Nine Romić, Luce, Ivane Picek, Aklee Neon i Sare Renar, a popratni program začinila je tribina “Žene na nezavisnoj (kant)autorskoj sceni”.

Nastanak i razvoj snažne kantautorske scene u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj zanimljiv je s različitih novinarskih i glazbeno-estetičkih aspekata. Na tribini u sklopu Festivala hrvatskih kantautorica su o ovoj temi razgovarale novinarke, insajderice i same glazbenice: Nina Romić (kantautorica i promoterica, voditeljica koncertnog programa Začarana Močvara), Eva Badanjak iz grupe Žen (autorica, gitaristica, dizajnerica i jedna od voditeljica programa “Živ Žar Žur” u AKC-u Medika), Andrijana Mirna Marin (fotografkinja i studentica Umjetničke akademije u Splitu) te Antonela Marušić (novinarka, aktivistica i književnica) koja je moderirala razgovor.

Na tribini su bila prezentirana i dva dokumentarna glazbena filma koja se nalaze u procesu produkcije, oba posvećena fenomenu glazbenica i (kant)autorica na nezavisnoj glazbenoj sceni. Riječ je o filmovima: “Mogu i sama!” Antonele Marušić, te diplomskom dokumentarnom filmu “I one su tu” Andrijane Mirne Marin. Redateljice su s publikom podijelile neka od iskustava sa snimanja, ali i vlastita viđenja fenomena pojave (kant)autorica na sceni Hrvatske, ali i regije.

Cijena ulaznice: 50,00 HRK, dostupno na ulaznice.hr

Subota, 24. kolovoza i nedjelja 25. kolovoza rezervirani su za FESTIVAL HRVATSKIH KANTAUTORICA! Više informacija i ulaznice na www.scenaamadeo.hr.

Objavljuje Scena AmadeoČetvrtak, 15. kolovoza 2019.

Povezano