Promocija 14. broja Časopisa “k.” – Djevojački studiji

Uredništvo Časopisa za književnu i kulturalnu teoriju „k.“ organiziralo je promociju 14. broja posvećenog temi djevojačkih studija, 21.3.2019. u Cafeu U Dvorištu. Uredništvu su se tom prilikom pridružile dr. sc. Maša Grdešić, docentica na Odsjeku za komparativnu književnost, i Lana Pukanić, urednica feminističkog portala Krilo.

Četrnaesti broj obuhvatio je presjek recentne produkcije iz polja djevojačkih studija koja se bavi pitanjima kulturnog poimanja i reprezentacije djevojaka i djevojaštva, kao i tekstove koji na širi način problematiziraju teorijski i metodološki okvir discipline djevojačkih studija te „djevojke“ kao najznačajnijeg fokusa njezina proučavanja. Cilj rada na ovom broju bio je uvesti djevojačke studije kao mlado, interdisciplinarno znanstveno polje u lokalni i regionalni akademski kontekst, ali i putem autorskih tekstova unijeti lokalne teme u sferu djevojačkih studija.

U bloku autorskih tekstova može se čitati o djevojačkim prostorima u Jugoslaviji, djevojaštvu u suvremenom hrvatskom filmu te na lokalnoj fanzinskoj i punk sceni, kao i o različitim vrstama djevojačke prisutnosti na internetu.


Povezano