Predstavljanje publikacije “Ustajte, prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg”

Dođite na Trešnjevku na šalicu čaja, druženje i razgovor o friško izašloj knjižici Ustajte, prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg autorice Ankice Čakardić, u izdanju Rosa Luxemburg Stiftunga iz Beograda. To je prva prilika da ulovite i svoj primjerak knjižice.

Iz recenzije Jasmine Husanović:

Monografija Ustajte prezrene na svijetu Ankice Čakardić izuzetno je vrijedan, slikovit i nadasve inspirativan triptih britkih i energičnih filozofsko-političkih eseja o Rosi Luxemburg koji nas višeslojno uvode u luksemburgijansku misao i djelo u savremenom i historijskom kontekstu

Prvo krilo tog triptiha čitateljicu vodi kroz ključne putanje životopisa Rose Luxemburg dočaravajući kako njen povijesni značaj za marksističku i feminističku teoriju i politiku, tako i osebujni karakter, misaonost, osjećajnost i životnost ove revolucionarke posebnog intimno-javnog etičkog kova i poetskog tkanja.

Centralna ploča “triptiha o Rosi” koji nam Čakardić donosi jeste i temeljna — sadrži analizu relevantnosti ekonomske misli Rose Luxemburg u Akumulaciji kapitala i njene dijalektike prostornosti za današnje feminističko-marksističke teorije društvene reprodukcije.

Konačni segment triptiha daje pregled kako je tokom 20. stoljeća na prostorima Jugoslavije prevođen opus Rose Luxemburg, a kako je interpretiran i skrajnut i/li zanemaren u naučnoj misli i intelektualnom životu u doba socijalizma, što svakako današnjoj domaćoj marksističkoj i feminističkoj produkciji mora biti i opomena i lekcija.

Publikacija je dostupna i online.


Povezano