3. izdanje festivala “Zgodne žene spašavaju stvar”

3. izdanje festivala “Zgodne žene spašavaju stvar” otvara se u srijedu, 29. srpnja u galeriji LGBT centra Split multimedijalnom izložbom “Refleksije prošlosti – žudnja za životom” umjetnice Alene Orović.

Tema izložbe je žudnja osobe u ženskom tijelu, sputane i pomalo zarobljene ulogama, situacijama, zahtjevima okoline i društva, za bijegom u svrhu ispunjenja vlastitih želja, snova, i namjera. Izložba je otvorena do 9. kolovoza.

Drugi dan festivala, 30. srpnja, namijenjen je retrospektivi filmske produkcije Kino kluba Split te predstavljanju rada kluba kroz razgovor s voditeljicom Kino kluba Split i selektoricom ovogodišnjeg programa, Sunčicom Fradelić.

U suradnji s Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila i bivšim radicama Uzora, Skribonauti su ove godine kroz sedmodnevnu radionicu isražili put od rada do privatizacije.

Pod mentorstvom Sunčice Fradelić, polaznicie su snimilie kratki film koji će biti prikazan u Galeriji umjetnina u petak, 31. srpnja.

Zadnjeg dana festivala,u subotu 1. kolovoza, održava se tribina “Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj” na kojoj će pored autorice izložbe, Alene Orović, govoriti i magistar rodnih studija Josip Šipić iz Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Fakulteta političkih znanosti i Jelena Tešija, magistra rodnih studija te suradnica Libele – Portala o rodu, spolu i demokraciji.

Festival se zatvara predstavljanjem novih snaga kratke priče, dviju autorica čije je prvijence jednako dobro prihvatila i publika i kritika – Korane Serdarević i Ivane Rogar.

Uz razgovor o temama i pitanjima koje stvaralaštvo ovih autorica otvara, razgovarat će se i o poziciji koje autorice imaju u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Partneri festivala: Kino klub Split, Rišpet

Sponzor: Vinarija Zoro

Program se odvija uz financijsku podršku zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i Grada Splita.

 

 


Povezano