Plavo – ženske perspektive

Marta Živičnjak

Drugu godinu za redom, zahvaljujući suradnji ISO – Izložbenog salona Izidor Kršnjavi i kustoskog dvojca Koraljke Kovač i Maje Strgar Kurečić ispred Hrvatske udruge za boje, u Zagrebu se Međunarodni dan boja obilježava i tematskom izložbom.

Ove godine, planirana izložba Plavo – ženske perspektive, skupna izložba 11 autorica koje okuplja motiv plavog u medijima crteža, slika, fotografije i instalacije, prekinuta je lockdownom i razornim potresom koji je oštetio ISO i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD). Međutim, zahvaljujući MSU-u, višegodišnjem partneru ISO-a i ŠPUD-a, izložba je u cijelom obimu realizirana u gostovanju u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Tako je izložba Plavo – ženske perspektive prva izložba iz programa ISO-a nakon lockdowna.

Autorice koje izlažu na izložbi su: Gordana Bakić, Andrea Pavetić, Lea Popinjač, Petra Lidia Ševeljević, Marta Živičnjak, Koraljka Kovač, Maša Bajc, Rebeka Legović, Petra Slobodnjak, Vladimira Spindler i Maja Strgar Kurečić.

Međunarodni dan boja tradicionalno organizira Hrvatska udruga za boje u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Tekstilno – tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom.

“Ono što u izložbi pod nazivom Plavo – ženske perspektive povezuje jedanaest različitih, samosvojnih autorskih osobnosti, koje u fotografskom i slikarskom mediju odgovaraju na temu plave boje (boje bezbrojnih pojavnosti te snažne simbolike i asocijativnosti) je gender pogled. Pogled na svijet sa stavom, iz osviješteno ženske perspektive. To znači da zajednički nastup ovih autorica, unatoč svim autorskim i rukopisnim suprotnostima, kao i izričajnim razlikama, ovdje ima zajedničku potku i zajednički diskurs, povezujući izrazite umjetničke individualnosti u neočekivanu cjelinu i intrigantno zajedništvo. U vizualnu komunikaciju, suglasje i medijski razgovor.” (iz predgovora Višnje Slavice Gabout)

Radno vrijeme Zbirke Richter: uto – pet 15 – 19 sati, sub 11 – 16 sati
(ostalim danima uz prethodnu najavu).


Povezano