Nevenka Arbanas: Utisci o otiscima

Renomirana hrvatska grafičarka Nevenka Arbanas u Galeriji Galženica predstaviti će se s 30-ak grafika nastalih od 2008. do 2017. godine, koje je okupila pod zajedničkim nazivnikom Utisci o otiscima, po istoimenom tekstu književnika, pjesnika i akademika Luke Paljetka o grafičko-pjesničkim mapama i/ili knjigama Nevenke Arbanas, pisanim za monografiju o autoričinom radu.

U sklopu otvorenja izložbe u petak, 3.9. u 19h, na terasi Doma kulture Galženica, održat će se kratka promocija likovne monografije ”Nevenka Arbanas” u izdanju Cosmos knjige (2019.). Tekstove za knjigu su pisali Luko Paljetak i Tonko Maroević, a grafički ju je oblikovao Mihajlo Arsovski.

Odabrani radovi nastali su kombiniranjem različitih grafičkih tehnika (akvatinta, linorez, bakropis, suha igla), odnosno metodama i postupcima kojima autorica majstorski vlada. Među najranijim radovima su grafike G – 10 i G – 11 iz 2008. godine, koje pripadaju ciklusu Pismo u kojem se koristi uzorcima različitih kaligrafija iz raznih alfabeta i abeceda.

Ostali radovi s izložbe odnose se na autoričinu dugogodišnju preokupaciju motivom biljnog lista kojom se počinje baviti od 2010. Ovi radovi na razmeđu apstrakcije i figuracije stvaraju ugođaj jesenjeg lišća koje otpada s krošnji stabala i odumire dolaskom hladnoće i zimskog sivila. U ciklusu List Nevenka Arbanas ne radi potpuni odmak od prethodno spomenute serije Pismo, već među biljne listove inkorporira i tipografsko znakovlje, stara pisma, tekstove te ih na svojevrstan način ”kolažira” dajući tako grafikama vizualnu i značenjsku slojevitost.


Povezano