Nada Dimić – nagrada građana i građanki Grada Zagreba

U Vinylu (Bogovićeva 3, Zagreb) danas će u 19 sati biti predstavljena Nagrada Nada Dimić koju osniva Fond za druge povodom dana oslobođenja Zagreba od fašizma, 8. svibnja. Nagrada će biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2017.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i umjetničkom polju Grada, a čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane i radikalnim promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih uvjeta u prostoru u kojem djeluju. 

Nagradom Nada Dimić odaje se priznanje i daje poticaj umjetnosti i kulturi koja se odupire sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju koje vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće.

„Tragamo za umjetničkim djelima i kulturnim inicijativama koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue. Nagrađujemo umjetničke i kulturne prakse koje zajedno s progresivnim socijalnim pokretima i aktivizmom mijenjaju svijet – na bolje. Drugačija umjetnost je moguća.

Nagrada Nada Dimić uspostavlja se i kao model poticanja građanske solidarnosti kao društvene vrijednosti koju ovom nagradom posebno želimo istaknuti. Stoga, u cilju solidarnosti i podrške drugima, u skladu s osnovnom idejom Fonda za druge, dobitnici novčani dio nagrade doniraju inicijativama za koje smatraju da zaslužuju tu vrstu potpore.“, poručuje grupa za osnivanje i dodjelu nagrade Nada Dimić za 2017. godinu u sastavu: Zvonimir Dobrović, Bruno Isaković, Eugen Jakovčić, Vesna Kesić i Sonja Leboš.

Fund for Others/Fond za druge je program kojeg su u okviru udruge Domino pokrenuli Zvonimir Dobrović Bruno Isaković kako bi prikupljali novac za potporu umjetničkih i aktivističkih projekata te za obrazovanje pojedinaca_ki čiji rad i ideje nude inspiraciju i osnaživanje unutar vlastitih zajednica. Riječ je o prvoj takvoj inicijativi u Hrvatskoj koja sustavno potiče isprepletenost filantropije pojedinaca_ki i poslovnog sektora. Fund for Others će biti predstavljen u okviru Queer Zagreb festivala posebnim događanjem 27. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a do kraja godine planirane su suradničke akcije u Zagrebu i diljem Hrvatske tijekom kojih će se prikupljati sredstva za ovaj program.


Povezano