Međuprostori [pederluka] u LGBT centru

Queer Zagreb Sezona u veljači donosi izložbu Međuprostori [pederluka] umjetničko – istraživačkog kolektiva queerANarchive. Izložba se otvara 20. veljače s početkom 19 sati, u LGBT centru u Zagrebu na adresi Petrinjska 27.

Izložba je nastala tijekom prošlogodišnjeg istraživanja u Zagrebu, Splitu i Rijeci o svakodnevnim praksama gej zajednice i njihovom odnosu prema javnom prostoru, te tako otkriva mjesta koja su postavši cruising područjem obilježena kao „gej“ prostori. Prikupljeni materijali, karte, fotografije i video zapisi, koji dokumentiraju prostorne prakse istraženih područja biti će prikazani na izložbi.

Osim u Zagrebu, istraživanje je provedeno i u Splitu i Rijeci te će se 21. veljače u 19 sati u Rijeci u omladinsko kulturnom centru Palach na adresi Kružna 8 održati prezentacija projekta. Izložba nakon Zagreba seli u Split gdje će biti postavljena od 23. veljače do 6. ožujka u Galerija Praktika u klubu Kocka.

U suradnji s udrugama Domino i Kontraakcija tijekom 2014. godine kolektiv queerANarchive proveo je istraživanja cruising područja u Zagrebu i Splitu. Na izložbi Međuprostori [pederluka] u galerijskoj formi predstavljeni su rezultati tih istraživanja. Muzeološki obrađeni ti materijali postaju arhiv koji nam govori o nevidljivim društvenim praksama, istovremeno propitujući granice same znanosti koja ih je uzela u razmatranje.

Drugi nivo čitanja izložbe izlazi iz okvira partikularnih praksi kojima se ovaj rad neposredno bavi. On govori o odnosima ljudi i grad. Cruising područja tako postaju metafora mjesta koja su s jedne strane izgubila svoju poziciju unutar strogo strukturiranog tkiva grada, a s druge strane, upravo radi tog specifičnog stanja nestrukturiranosti, mjesta su koja omogućuju razvoj bogatog života tih prostora putem praksi koje nisu predviđene urbanim planiranjem.


Povezano