L-FEST – Festival za promicanje lezbijske kulture

U Zagrebu su od 2010. do 2012. održana tri izdanja L-FESTA – festivala za promicanje lezbijske kulture. Festival je organizirala Lezbijska grupa Kontra, uz niz suradnica i suradnika. Cilj programa bio je afirmiranje kreativnog stvaralaštva lezbijki u interesu razvitka demokracije i civilnog društva u Hrvatskoj i regiji.

1. L-FEST (26. – 28.11.2010.)

Vizual: Helena Janečć

Tema prvog izdanja festivala bila je sinergija, odnosno zajedničko djelovanje, pa je u skladu s tim naglasak bio na suradnji lezbijki umjetnica iz zemlje i polaznica raznih radionica.

U sklopu L-festa održana je izložba u Galeriji Nova i ‘Koncert popularnih uspješnica u kinu Mosor’ uz izvođačice Drvena Marija, U Pol’ 9 kod Sabe i Viktoriju (26.11.2010.). Radionicu kreativnog pisanja vodile su Mima Simić i Jasna Žmak (27.11.2010.) a radionicu stripa Helenu Janečić (28.11.2010.) – obje u net klubu Mama. Posljednjeg dana festivala na programu je bila i večer (Inter)aktivne književnosti utemeljena na sudjelovanju i interakciji tijekom koje je publika postala autor, i obrnuto. Sve sudionice pozvane su da donesu svoj omiljeni fragment lezbo književnosti i upuste se u raspravu s ostalima.

2. L-FEST (18. – 20.11.2011.)

Drugi L-FEST otvoren je izložbom fotografija ‘Izmišljeni putopis’ Ane Opalić u Muzeju prekinutih veza te izložbom ‘Što volim na njoj’ u Studiju smijeha. Drugog dana festivala u suradnji s gastrospektakularnim Prijateljima životinja u Booksi je organiziran veganski doručak s lezbama – druženje, upoznavanje, male lezbijske razgovore. U net klubu Mama Mima Simić i Jasna Žmak održale su kreativnu književnu radionicu; a nakon toga talk show Annette Hollywood uz prezentaciju video radova i diskusiju. Ova performerica, video i konceptualna popfeministička umjetnica bavi se pitanjima (umjetničkog) identiteta te odnosom stvarnosti i fikcije.

Zadnjeg dana festivala održala se ‘Moderna lezbijska drama u stripu – radionica stripa bez drame’ Helene Janečić, a na programu su i projekcije filmova kao onaj Tomislava Ladišića’11. lipnja – Prvi splitski pride’.

3. L-FEST (15. – 18.11.2012.)

Festival je otvorio “perverzni i mračni kabaret”, predstava ‘Zora svjetlucajućih pervertita’ (‘Somrak bleščavih sprevržencev’) u koprodukciji ŠKUC-a i Cluba Tiffany iz Ljubljane.

U programu su još sudjelovali/e: Mima Simić (Diskusija o lezbijskom filmu i filmskim lezbijkama u MaMi), Aida Bagić (Diskusija o lezbijskoj književnosti) te bendovi U pol 9 kod Sabe i Drvena Marija unutar glazbenog programa. Posljednji L-FEST obilježila je i putujuća izložba fotografija ‘Prinova u obitelji: lezbijke i kućni ljubimci’.


Povezano