Kritička retrospektiva Naste Rojc u Umjetničkom paviljonu

Umjetnički paviljon poziva na kritičku retrospektivu Naste Rojc čije će se otvorenje održati u utorak, 15. travnja u 19 sati.

U hrvatskoj povijesti slikarstva malobrojne su slikarice. No, i one koje su znane nisu dovoljno valorizirane i prezentirane. Jedno od takvih imena je i Nasta Rojc (1883.-1964.). Iako je bila pripadnica “ženskog slikarskog kruga”, primjer je slikarice koja je među prvima izborila ravnopravan položaj s kolegama-slikarima te ostvarila djela presudna za razvoj moderne hrvatske umjetnosti.

Krajem 1996. Umjetnički paviljon u Zagrebu priredio je njezinu retrospektivnu izložbu koja je ujedno i posljednja veća izložba posvećena ovoj slikarici. Kasnije su održane izložbe koje su, također, uključivale i Nastu Rojc, no to su bile opsegom manje izložbe.

Interes i stručne i šire javnosti za umjetnički opus Naste Rojc neprestano raste. Od izložbe iz 1996. godine otkrivene su nove privatne zbirke koje posjeduju dosad nepoznata Nastina djela. 2013. godine bila je 130. obljetnica slikaričina rođenja (rođena 1883.), a ove godine je 50. obljetnica smrti (Zagreb, 1964.). Sve je to razlogom što se Umjetnički paviljon odlučio prirediti kritičku retrospektivnu izložbu Naste Rojc.

Autorica izložbe je ravnateljica Umjetničkog paviljona, viša kusotisca Jasminka Poklečki Stošić, a stručnu koncepciju kao i izbor djela za izložbu potpisuje ugledna povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski.

Kritička retrospektivna izložba Naste Rojc objedinit će 125 vrhunskih djela ove slikarice, posuđenih iz prestižnih hrvatskih likovnih institucija poput Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba, Gradskog muzeja Bjelovar, kao i Zbirke Hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba te mnogobrojna djela iz privatnih zbirki među kojima i iz Zbirke dr. sc. Josipa Kovačića.

Izložbu će pratiti raskošan katalog na 200 stranica sa tekstovima Jasminke Poklečki Stošić, dr. sc. Ivanke Reberski, dr. sc. Leonide Kovač, iscrpnim bibliografskim dijelom kao i s reprodukcijama u boji svih djela.


Povezano