Koliko queer posla

U sklopu programa Zagreb Pride week-a 2009., postavljena je izložba umjetničkog kolektiva ‘Koliko queer posla’ / ‘How much queer work’ u Galeriji VN, od 4. – 13.6.2009.

Cilj je izložbe, kao i cijelim nizom drugih budućih djelatnosti tada tek osnovanog udruženja Zagreb Pride, bio ući u prostore u koje Zagreb Pride i LGBTIQ kultura još uvijek nisu bili i publici ponuditi queer sadržaje tako da ti sadržaji dođu k njima.

‘Koliko queer posla’ je kolektiv iznikao gotovo organski 2007. godine iz potrebe za umjetničko-aktivističkom queer notom na području Hrvatske. Otvorene je strukture, stvarao je svoje poveznice uglavnom preko interneta i okupljao osobe čije bi radove dobro locirali pridjevi kao što su “angažirani”, “rodno propitujući”, “skloni odmaku”.

Izlagale su Helena Janečić, Ana Opalić, Dana Budisavljević, Željka Fuderer-Levak, Iva Habus, Lea Kralj Jager, Darko Vaupotić, Gabrijela Ivanov, Tanja Topolovec.

‘Queer posla’ bio je moto prve izložbe koja nije tematski čvrsto koncipirana, što je spontano rezultiralo time da su queer posla ispala situacijska, dinamična, po korištenim tehnikama vrlo raznoliko ispričana priča. Radovi su protkani ili se direktno odnose na (i)zakulisnu igru umjetničke produkcije i djelovanja, potpuno neopterećeni misterijem (queer) identiteta, ali po istom misteriozno povezani.


Povezano