Kinematografije otpora – Nicole Hewitt: Žene Minorne Spekulacije

Projekt Kinematografije otpora kustosica Dine Pokrajac i Leile Topić koji već treću godinu zaredom zajedno organiziraju Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) predstavlja filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju.

Novo izdanje Kinematografija otpora predstavlja Nicole Hewitt i multimedijalnu izložbu Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) koja kroz osobni narativ pripovijeda o nevidljivoj i prešućenoj povijesti prikaza žena. Otvorenje izložbe održat će se u srijedu 2. lipnja u 19 sati u MSU Black Boxu, a izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2021.

Kinematografije otpora zanimaju se za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima a odlikuje ih upravo intermedijalnost i intertekstualnost pristupa kao i otvorenost prema različitim temama. Otpor iz naziva očituje se kao nalaženje novih modela i mogućnosti nasuprot uobičajenim modelima promišljanja medija filma, proširene fotografije te filmske i multimedijske umjetnosti. U dosadašnjim izdanjima prikazani su radovi francuske filmašice Maud Alpi (2018.) i hrvatske umjetnice mlađeg naraštaja Sabine Mikelić (2019.).

Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) jedna je od iteracija projekta koji vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. Projekt se bavi ostacima kao dokaznim materijalom, pejzažima kao svjedocima, isprepletenim biografijama arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja (ženske figurice, sazviježđa, cement, keramika, glazba, tračevi) koji se pojavljuju unutar vremenskog razmaka od 5000 godina.

Sekvenca 5 zadnja je u nizu javnih proba i predstavlja materijal skupljen oko, iza, i sa strane glavne osi istoimenog filma. Bavi se memorijom, poviješću, duhovima spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a narativ se plete kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente i minorne tehnikalije. Sekvenca 5 rekombinira postojeći odbačeni ili nađeni materijal, a istovremeno procesuira i stvara nove materijale u obliku dijaprojekcija, videa, zvuka i teksta u odnosu na specifičnosti muzejskog postava, tehnikalija i prostornih uvjeta, kako bi u sebe metabolizirala specifičnosti prostora i vremena u kojima se nalazi. Materijal će se aktivno generirati za vrijeme izložbe, predstaviti u formi izvedbe uživo, te tako mutiran ostati u prostoru.

Dugometražni film Žene minorne spekulacije (2021.) Nicole Hewitt sastavljen od materijala iz prethodnih sekvenci projekta bit će prikazan u sklopu 14. izdanja Subversive Festivala koje će se održati od 3. do 17. listopada 2021. godine.


Povezano