Karla Crnčević i Lucija Bužančić: Na brdu_skice za izmještanje

Program 13. Vox Feminae Festivala otvara se uz audio-vizualni postav u formi razbijenog dokumentarca ‘Na brdu_skice za izmještanje’ autorica Karle Crnčević i Lucije Bužančić.

Razbijeni kratkometražni dokumentarac svojevrsna je dubrovačka anti-razglednica. Dok se sve pretvara u ugostiteljsku servilnost i profit, jedna žena na brdu ponad Dubrovnika, umjesto grada koji bi trebao preuzeti odgovornost, brine o 400 napuštenih pasa samoorganiziranih u čopore, prethodno izmještenih sa sada ‘čistih’ dubrovačkih ulica.

Audiovizualni postav ‘Na brdu _ skice za izmještanje’ bavi se izlagačkim politikama i problematikom filmske proizvodnje, festivalizacijom medija i vidljivošću dokumentarnog filma. Kroz razbijenu formu koja atomizira uobičajeni filmski kod tražimo drugačiji način izlaganja materijala koji je nastao kao istraživanje forme kratkometražnog dokumentarnog filma. Odvajanjem zvuka, slike i teksta, te suradnjom s ilustratoricom, uspostavljajući montažu u prostoru postavljamo pitanje o konstruiranju filmske iluzije, radimo na raslojavanju i te iscrtavanju novog dokumentarističkog imaginarija.

Poput izmještenog dokumentarca kojeg Karla stavlja u galerijski prostor i odvaja od forme filma, Lucija pokušava ilustraciju gužve na Žarkovici raščlaniti i izmjestiti iz svog uobičajenog formata ilustracije koji je kod nje najčešće digitalan, dvodimenzionalan i vrlo stiliziran. Ilustrira slušajući i gledajući snimljene materijale i bilježeći glavne informacije o projektu koje kasnije mapira i stvara od njih neku vrstu “karte” ili “vodiča” nikad ne posjećujući mjesto fizički. U procesu se služi nasumičnim mrljama kojima kasnije manipulira i stvara “gužvu” na Žarkovici. U gužvi su pojedinačni segmenti često neprepoznatljivi i nevidljivi, zato kasnije iz ilustracije izdvaja/izmješta određene elemente, mrlje, pse te njima konstruira nove odnose u prostoru.

Audio-vizualni postav se, nakon otvorenja, može pogledati od 30.9. do 4.10. radnim danom od 16h do 20h. Program je realiziran uz podršku udruge BLOK – Baza za lokalno osvježavanje kulture.


Karla CRNČEVIĆ, nakon završenog studija intenzivno radi (filmsku) produkciju u različitim proizvodnim uvjetima i funkcijama.

Lucija BUŽANČIĆ je animatorica i ilustratorica iz Splita, rođena 1989. godine. Završila je Filozofski fakultet i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sa svojim diplomskim filmom naslova “Proces” (2017.) sudjelovala je na nekoliko međunarodnih festivala i naposljetku 2018. uvrštena u VAF Nove talente (danas CEE animation talents). Danas živi i radi kao umjetnica u Zagrebu. Njeni novi filmovi su trenutno u produkciji Ustanove Zagreb film. Njene ilustracije često su inspirirane životom u Splitu danas, i često više od svega prikazuju upravo – gužve.

Snimatelj slike: Dario MATIĆ

Snimatelj zvuka: Davor SANVINCENTI


Čitav program 13. Vox Feminae Festivala nalazi se na ovoj poveznici.

Povezano