Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj

Izložba „Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ otvorena je 3. listopada 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. Promocija monografije „Izvan vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ održana je 24. listopada iste godine u prostoru izložbe.

Izložba „Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ bavila se skulpturom u javnom prostoru kiparice Dajht-Kralj, što predstavlja najmanje istraženi dio njena opusa koji obuhvaća dvadesetak skulptura, bista, reljefa i spomeničkih obilježja, te više od trideset natječajnih projekata za javnu plastiku većinom na području Hrvatske, ali i Makedonije, Slovenije, Srbije, Kanade, Demokratske Republike Kongo i Švicarske.

Na izložbi su uz izvedene skulpture bili zastupljeni brojni nerealizirani natječajni projekti i prijedlozi koji se po prvi puta prezentiraju javnosti i koji obuhvaćaju vremenski raspon od 1954. do 2008. godine. Idejne skice, crteži, makete, natječajni projekti, skulpture i pjesme ilustriraju idejni razvoj kiparičinih vizualnih, ali i misaonih istraživanja te su prezentirane kao važan dio samog procesa rada na projektima skulpture u javnome prostoru.

Izložba je bila podijeljena na tematske cjeline koje obuhvaćaju osnovne aspekte tog dijela kiparičina opusa, a to su odnos skulpture i prostora, komunikacija s prolaznikom, propitivanje modusa reprezentacije ljudske figure, ritam i boja, metamorfoze oblika te suradnja s arhitekticama i arhitektima na zajedničkim projektima.

Izložba predstavlja završnu fazu višegodišnjeg istraživačkog rada te je dio šireg projekta arhivske i digitalne obrade, konzervacije i restauracije Zbirke Vere Dajht-Kralj, koja je preventivno zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Cilj je projekta, koji se provodi u okviru Živog Ateljea DK i u kojem sudjeluje tim stručnjaka i studenata povijesti umjetnosti, muzeologije i restauracije, sačuvati ostavštinu od propadanja i učiniti je vidljivom i trajno dostupnom široj publici.

Autorica izložbe i monografije: Ana Kršinić-Lozica

Suradnici na realiziji programa: Ana Marija Petričević, Saša Kralj, Anyla Kabashi

Dizajn: Maja Subotić Sušak


Povezano