Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj

Izložba „Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ se otvara 3. listopada u 18h u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU te ostaje otvorena do 31. listopada. Promocija monografije „Izvan vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ održat će se 24. listopada u 18h u prostoru izložbe, a stručno vodstvo je predviđeno za subotu 27. listopada u 11h.

Izložba „Izvan Vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“ bavi se skulpturom u javnom prostoru kiparice Dajht-Kralj, što predstavlja dosad najmanje istraženi dio njena opusa koji obuhvaća dvadesetak skulptura, bista, reljefa i spomeničkih obilježja, te više od trideset natječajnih projekata za javnu plastiku većinom na području Hrvatske, ali i Makedonije, Slovenije, Srbije, Kanade, Demokratske Republike Kongo i Švicarske.

Na izložbi su uz izvedene skulpture zastupljeni brojni nerealizirani natječajni projekti i prijedlozi koji se po prvi puta prezentiraju javnosti i koji obuhvaćaju vremenski raspon od 1954. do 2008. godine. Idejne skice, crteži, makete, natječajni projekti, skulpture i pjesme ilustriraju idejni razvoj kiparičinih vizualnih, ali i misaonih istraživanja te su prezentirane kao važan dio samog procesa rada na projektima skulpture u javnome prostoru.

Izložba je podijeljena na tematske cjeline koje obuhvaćaju osnovne aspekte tog dijela kiparičina opusa, a to su odnos skulpture i prostora, komunikacija s prolaznikom, propitivanje modusa reprezentacije ljudske figure, ritam i boja, metamorfoze oblika te suradnja s arhitekticama i arhitektima na zajedničkim projektima.

Izložba predstavlja završnu fazu višegodišnjeg istraživačkog rada te je dio šireg projekta arhivske i digitalne obrade, konzervacije i restauracije Zbirke Vere Dajht-Kralj, koja je preventivno zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Cilj je projekta, koji se provodi u okviru Živog Ateljea DK i u kojem sudjeluje tim stručnjaka i studenata povijesti umjetnosti, muzeologije i restauracije, sačuvati ostavštinu od propadanja i učiniti je vidljivom i trajno dostupnom široj publici.

Autorica izložbe i monografije: Ana Kršinić-Lozica

Suradnici na realiziji programa: Ana Marija Petričević, Saša Kralj, Anyla Kabashi

Dizajn: Maja Subotić Sušak

Izložba je otvorena do 31.10., radnim danom od 12 do 18 sati (osim ponedeljkom), a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.