Izložba “Žensko dopisivanje” okuplja 17 umjetnica iz cijelog svijeta

Monika Jurić, 2020.

U četvrtak, 20. svibnja 2021. u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvara se izložba međunarodnog projekta “Female correspondence” (Žensko dopisivanje) koji objedinjuje čak 17 umjetnica iz cijelog svijeta. Izložba se održava povodom Međunarodnog dana muzeja 2021. godine.

Autorice projekta su hrvatske umjetnice Tihana Karlović i Mateja Rusak, a na projektu sudjeluju: Anna Trojanowska (Poljska), Raquel Amat (Sj. Irska), Ana Salopek (HR), Kristina Pongrac (HR), Dora Bakek (HR), Raluca Iancu (SAD), Iva Gobić (HR), Gloria Sellan (HR), Irena Kečkeš (SAD), Maja Zemunik (HR), Carmen Bačura Potočić (HR), Maja S. Franković (HR), Svetlana Jakimovska – Rodić (SLO), Monika Jurić (Švicarska), Yoshimi Teh Soo Mei (Havaji).

Potaknute marginaliziranom ulogom i mogućnostima žena u prošlosti, Mateja Rusak i Tihana Karlović razvile su ideju koja je prerasla u višegodišnji međunarodni projekt objedinivši 17 autorica različitih generacija i životnih priča iz cijelog svijeta. Objedinila ih je predanost i želja za stvaranjem, razvijanjem i međusobnim povezivanjem što je u konačnici rezultiralo bogatim i raznovrsnim fundusom grafika koje pričaju vizualno, karakterno i sadržajno različite ženske priče.

Projekt “Female correspondence” utjelovljuje, njeguje i potencira valorizaciju izgubljenih i zaboravljenih vrijednosti poput posvete vlastitog vremena drugom ljudskom biću, važnosti umjetničkog stvaranja, iskrenog komuniciranja vlastite osobnosti, strahova, težnji, želja i mogućnosti, te relevantnosti razgovora, povezivanja, razmjene iskustava i istinske sposobnosti da saslušamo, ali i čujemo što drugo ljudsko biće ima za reći. Svi navedeni procesi i aktivnosti objedinjeni su i inicirani snažnom pričom ženskih individua koje u fokus stavljaju važnost umjetničkog djelovanja, adekvatnu percepciju i valorizaciju umjetničkog izričaja (u ovom kontekstu medija grafike), kao i samostalnost, kvalitete i sposobnosti žena umjetnica. (iz predgovora Sonje Švec Španjol)


Povezano