Izložba povodom 140. obljetnice rođenja dr. Elze Kučera

Svečano otvorenje izložbe Dr. Elza Kučera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se u ponedjeljak 13. studenoga u 13 sati u velikom predvorju Knjižnice.

Izložba daje uvid u život i rad prve hrvatske knjižničarke, prve javne službenice na našim prostorima, prve eksperimentalne psihologinje i prve Hrvatice rođene u Hrvatskoj koja je doktorirala filozofiju – samozatajne i nekonvencionalne Elze Kučere.

U programu svečanoga otvorenja Izložbe sudjelovat će glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnatelj Instituta za filozofiju dr. sc. Luka Boršić, znanstvena savjetnica na Institutu za filozofiju Ivana Skuhala Karasman i viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijana Borić.

Izložbu Dr. Elza Kučera u povodu 140. obljetnice rođenja Elze Kučere organiziraju Institut za filozofiju i NSK kako bi širu javnost upoznali sa životom i djelovanjem ove iznimne Hrvatice. Izložba se temelji na dugogodišnjem istraživačkom radu dr. sc. Luke Boršića i dr. sc. Ivane Skuhala Karasman i održava se u sklopu manifestacije Žene u NSK kojom Knjižnica u 2023. godini slavi postignuća žena u kulturi i znanosti kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još nedovoljno prepoznati.


Povezano