Izložba posvećena životnim pričama bivših radnica Jugoplastike

U sklopu projekta “O kruhu i ružama – prikupljanje životnih priča bivših radnica Jugoplastike“, koji se provodi u okviru Europskih snaga solidarnosti uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU, udruga Domine snimila je kratki dokumentarni film, provodi sociološko istraživanje i postavlja izložbu sjećanja bivših radnica.

Priča o Jugoplastici je kudikamo više priča o ženama odnosno o desecima tisuća žena koje su tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih u JP pogonu šivale, brizgale i dizajnirale, donoseći drugu plaću u svoje, uvijek dalmatinske, dakle uvijek patrijarhalne obitelji. Za većinu žena, stalni posao u tvornici fundamentalno je promijenio njihove svakodnevne života, rodne odnose u obitelji, razinu životnog standarda i način na koji žene prosuđuju svoje sposobnosti i kompetencije.

Odlazak na posao simbolizirao je mjesto okupljanja, druženja, zajednicu. O tim vremenima postoje neka kratka videa i medijske objave, izložbe koja govore o usponu i padu Jugoplastike, uspjesima ove međunarodno prepoznate tvrtke, no ono što nedostaje su priče žena čiji je Jugoplastika bila kolektiv i mjesto koje ih je oblikovalo. Ne samo njih, već i njihove kćeri, a poslije i unuke. Ne postoje zapisi o ženama Jugoplastike, redom naših majki i baka i prabaka.

Cilj je bio ovim volonterskim projektom prikupiti i izložiti dokumentaciju o najvećem ženskom kolektivu, istražiti životne priče naših baka te pronaći odgovore na to kako su nekada žene usklađivale privatni i profesionalni život.Posjetite nas u Zlatnim vratima u razdoblju od 30. travnja do 10. svibnja kako bi pogledali izložbu sjećanja (o) radnica(ma) i projekciju kratkog dokumentarnog film “O kruhu i ružama”.


Povezano