Izložba posvećena Cati Dujšin-Ribar u MGZ-u

U Muzeju grada Zagreba u tijeku je izložba Catino 20. stoljeće autorice Vesne Vukelić Horvatić. Cata Dujšin-Ribar bila je vrsna slikarica i pjesnikinja koja je svojim radom zadužila zagrebačku i hrvatsku kulturu. Zbirku i stan, u Demetrovoj ulici 3, poklonila je gradu Zagrebu, uz uvjet da se stan uredi kao memorijalna zbirka.

Izložba Catino 20. stoljeće prikazuje Catin životni put. Od rodnog Trogira preko Boke Kotorske, u kojoj je provela 16 godina svog života i koja je ostavila dubok trag u njenom slikarskom opusu; Splita, gdje joj je učitelj bio Emanuel Vidović koji ju je usmjerio prema Zagrebu i školovanju na Kraljevskoj višoj školi za umjetnički obrt (danas Akademija likovnih umjetnosti). Istovremeno, izložba prati i Catu u teškom vremenu od neimaštine do blagostanja, od trenutaka velike osobne sreće do tragedija koje su je obilježile kao osobu.

Cata Dujšin-Ribar naslikala je više od 5000 djela. Prvu samostalnu izložbu imala je 1927. godine, u svom ateljeu na Mažuranićevom trgu. Svoju prvu inozemnu samostalnu izložbu priređuje 1936. godine u The Cooling Galleries u Londonu.

Nasuprot slikarstvu ili usporedo sa slikarstvom, Cata Dujšin Ribar razvijala je i pjesnički dar. Trebalo je nekoliko desetljeća da u njoj sazrije, do tada skrivena, pjesnička duša. Poema Noć tamna je moja svjetlo dana ugledala je 1962. godine. Nakon toga slijede pjesničke zbirke: Rastanci bez rastanaka (1971.), Iz kamene jeke (1975.), Catina lirika (1983.) i Moj dom (1992.)

Nažalost, interijer Catine dragocjene zbirke stradao je u potresima 2020. godine, zbog čega je zatvoren za javnost. Stoga je cilj izložbom Catino 20. stoljeće prezentirati široj publici životni put i stvaralački rad Cate Dujšin Ribar, kako bi sjećanje na jednu snažnu ženu, slikaricu i pjesnikinju živjelo i dalje sve do obnove prostora u Demetrovoj 3.

Izložba traje do 31. ožujka 2024.

Radno vrijeme Muzeja: uto – sub 10h – 18h / ned 10h – 14h


Povezano