Izložba Martine Miholić i Martine Granić: Try Hard

U četvrtak, 12. rujna 2019. u 20.00 sati u Garaži Kamba (dvorište Ilice 37) otvorena je izložba Martine Miholić i Martine Granić Try Hard.

TRY HARD je multimedijalna instalacija Martine Granić i Martine Miholić u Galeriji Kamba kojom iskazuju prisutnost i medijsku popraćenost žena u sportu. 

Sport potiče međusobno poštovanje, snošljivost, razumijevanje i spajanje ljudi različitih spolova, nacionalnosti, rasa, religija, dobi i imovinskog stanja. Sredstvo je borbe protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa. Djeca koja se bave sportom posjeduju veće samopoštovanje i samopouzdanje te se lakše nose s izazovima obrazovanja i društvenih utjecaja tijekom odrastanja. Dok je medijski prikaz sporta i dalje nevjerodostojan te jednosmjeran s dozom mizoginije ili postavljanja žene, nasuprot muškarca, u izvrnuti kontekst, stvarajući krive stereotipe i povezujući nebitne uloge koje žene imaju vezano uz sport, autorice izložbe i dalje ne žele negirati nježniju tjelesnu izražajnost i drukčijost ženskog tijela. Dapače, one ju naglašavaju i istražuju poimanje ženskog kretanja u sportu. 

#tryhard je metafora neizmjerno većeg truda kojeg ženska sportašica mora proći u odnosu na muškarca da bi u doba komercijalne vizije sporta mogla opstati, a #tryingtohard je drugo lice istog truda koje odgovara vremenu današnje kulture vizualizacije sportskih artefakata, gdje se istovremeno ispod prenaglašene ženstvenosti prekriva slika diskriminacije i nejednakosti žena u sportu. Činjenica je da nas takav pogled, odnosno jednosmjerna objektifikacija, osiromašuje za sve brojne druge vrijednosti koje (ženski) sport donosi.


Povezano