Izložba Karoline Sobel: Ako si ti dobro, i ja sam dobro

U skopu programa “ORGAN VIDA Sezona 1: Epizoda ljubav”, Organ Vida je u Galeriji Šira od 17. do 27. rujna predstavio samostalnu izložbu poljske umjetnice Karoline Sobel.

Izložba se temelji na istraživanju provedenom u bliskoj suradnji s poljskom LGBTQ zajednicom u Varšavi. Projekt se usredotočuje na probleme sve uvriježenijih konzervativnih stajališta koja dovode do nacionalizma, homofobije i rasizma, te propituje queer identitete, istovremeno kritizirajući društvene norme u poljskom društvu. Queer identiteti ogledaju se u intimnim portretima zajednice te se isprepliću s fragmentarnim prikazima urbanih krajolika Varšave.

Karolina u svojem istraživanju postavlja nekoliko ključnih pitanja: Koliko neheteronormativni način života može biti subverzivan u svakodnevnom životu? Koje norme pripadnici_e mlade generacije LGBTQ osoba žele koristiti kako bi se opisali? Je li osobni život i dalje privatan i u kojoj mjeri?

Posebna se pažnja u projektu pridaje konceptu brige, koji se često smatra ranjivim, krhkim i prilično zahtjevnim kada je u pitanju vizualna reprezentacija. Fotografkinja bilježi intimne trenutke u privatnim prostorima svojih subjekata, koji pak predočuju slobodne i suptilne prizore u kojim je vidljiva prisutnost brige te nježnosti, predanosti i ljubavi. Pitanje brige razmatra se i na razini podrške i solidarnosti koja vlada između umjetnice i članova_ica zajednice, te među njima samima. Unutrašnjem, privatnom prostoru brige suprotstavljene su vizure grada bez ljudske prisutnosti. Prizori grada važan su čimbenik u predočavanju represivnih društvenih i političkih uvjeta u današnjoj Poljskoj, koje umjetnica dodatno naglašava upotrebom repetitivne zvučne pozadine koju sačinjavaju naslovi članaka prikupljenih iz poljskih medija. Agresivna, neprijateljski nastrojena retorika eksplicitna je ilustracija stvarnosti današnjeg poljskog društva.

S Karolininim se fotografijama susrećemo haptički. Umjesto bezličnih-strogo uokvirenih slika dočekuju nas prizori otisnuti na mekoj, prozirnoj prirodnoj tkanini. Pozivaju nas da ih dodirnemo, da se među njima krećemo te da tako osobe koje su na njima prikazane doživimo intimnije. Dodatni element projekta i svojevrsna završnica izložbe kratki je videozapis u kojem slijedimo pogled umjetnice u putanji duž ženskog tijela izvođačice usred gotovo katarzične ceremonije pročišćenja. Nenarativna pokretna slika ne donosi dokumentaristički komentar već nagoviješta ritual brige o sebi.

Izložba je bila otvorena do 27. rujna 2019.

Kustosice izložbe: Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene

Više o programu ORGAN VIDA Sezona 01: Epizoda ljubav:
https://ovmag.org/


Povezano