GSG na četvrtom izdanju Smoque / GSG@Smoqua 4

Dođite 15. i 16. listopada u OKC Palach u Rijeci na međunarodni festivala Queer i feminističke kulture Smoqua koji se po četvrti puta održava u Rijeci. Festival od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu.

U sklopu programa GSG@Smoqua upoznat ćete umjetničko aktivističke i istraživačke projekte koji koristeći umjetnička sredstva progovaraju o temama od općeg interesa. Ove godine fokus je stavljen na teme vezane uz javno zdravstvo koje su relevantne za društvo u cjelini, ali se posebno teško reflektiraju na neprivilegirane društvene zajednice poput osoba drugačije spolne orijentacije, žena, izbjeglica i osoba koje su udaljene od društva kroz kazneni sustav.

15.10. u 19:00 zoom predstavljanje projekta AIDS – Prema stvarnim događajima

Vladimir Čajkovac

15.10. u 20:00 otvaranje izložbe Javno zdravstvo — Izvan dosega

Pandemija – Prema stvarnim događajima, Hod pijuna i In PlainSight

Izložba se može pogledati od 15. do 23. listopada radnim danom od 5 do 8h

Za dodatne termine i vodstvo javite se na info@gsg.hr

16.10. u 18:00 zoom predstavljanje projekta In PlainSight

Cassils i Rafa Esparza

16.10. u 19:00 zoom predstavljanje projekta Hod Pijuna

Građanke i građani Rijeke i Tools for Action

Sva zoom javljanja će se moći uživo pratiti preko FB profila Građanke svom gradu.

Prema istinitoj priči

Program započinjemo predstavljanjem istraživanja Pandemija — Prema istinitoj priči koje kroz medijsku prezentaciju AIDSa govori o odnosu politike, zdravstva i javnog mnijenja spram bolesti. Iako je samo istraživanje predstavljeno u OKC Palach započeto prije pandemije SARS COVID19, a primarno seksualna transmisija bolesti kao i inicijalno povezivanje s homoseksualnom zajednicom, je učinila AIDS kategorijom za sebe, ono što možemo vidjeti je kako su se javno zdravstvo ali i grupe za podizanje svijesti nosile s izvanrednim stanjem kroz vizualni jezik. Prezentacija istraživanja Pandemija — Prema istinitoj priči donijet će nam dokumentaciju istraživanja i izložbe AIDS — Prema istinitoj priči otvorene 2015. u Njemačkom muzeju higijene u Dresdenu, koji posjeduje najveću zbirku HIV/AIDS plakata u svijetu, predstavit ćemo istraživački projekt povjesničara umjetnosti i kustosa Vladimira Čajkovca

Izborni pijuni

Pitanje otežavanje pristupa uslugama javnog zdravstva aktualiziramo kroz projekt Hod pijuna. Riječ o grupnoj akciji i javnom aktivističko umjetničkom performansu na kojem su sudjelovale Građanke i građani Rijeke i kroz koji se zagovaralo postavljanje jasnog zakonskog okvira koji regulira slobodni pristup medicinski potpomognutom prekidu trudnoće. U jeku repatrijarhalizacije društva umjesto koraka naprijed u kojem bi se političkom voljom omogućilo širenje pristupa seksualnoj edukaciji i kontracepciji, sprečavanje diskriminacije na radnom mjestu, omogućila se široka dostupnost vrtića i škola, kao i veća kvaliteta života se demografske želje i prizivi morala lome na leđima žena koje iz različitih razloga ne mogu iznijeti trudnoću. Hod pijuna javni je performans u kojem je osam ljudi odjevenih u kostime pijuna u bojama ultra desne platforme Hod za život nastojalo upozoriti na politički pritisak desnih grupacija koje svoje nazadne nazore propagiraju uoči izbora. Intencije i slijed događanja umjetničke akcije predstavit će Građanke i građani Rijeke i aktivističko umjetnički kolektiv Tools for Action iz Nizozemske, autori/ce umjetničkog rješenja akcije.

Nebo nije granica

U uvjetima pandemije, kada je ostvarivanje potrebne fizičke distance često otežano zbog vrste posla, uvjeta stanovanja ili zadovoljavanja emotivne potrebe za bliskošću, je osobama zatočenim u kaznenom sustavu, zdravlje dodatno ugroženo. Kada je riječ o izbjeglicama u američkim centrima za azilante, kojima se kontinuirano krše ljudska prava i koji nemaju dostatno higijenskih potrepština, je slučaj još teži. Opsežan projekt In PlainSight, koji uključuje 80 umjetnica i umjetnika koji se zalažu za ukidanje centara, kao i cijelu američku flotu zrakoplova koji parom ispisuju tekst na nebu, je tijekom proslave američkog dana državnosti uputio na teško stanje u centrima za azilante koji su zbog pandemije nestali iz medijskih izvještaja. Istovremeno poruke u zraku, iznad 80 centara mišljene su i kao znak podrške zatočenima. Ovaj je umjetničko aktivistički projekt, u vrijeme kada je svima ograničeno kretanje, koristi inovativne metode komunikacije i upozorava da je u centrima za azilante bolest dodatno opterećujuća. Projekt će predstaviti njegovi koautori, kanadska/i transgender umjetnica/ik Cassils i američki umjetnik Rafa Esparza.

Sudjelovanje Cassils i Tools for Action na Smoqui je podržano kroz sredstva Ministarstva kulture a djelovanje umjetničke organizacije GSG podržava kanadska fondacija Musagetes.


Povezano