Frakturin festival Feminizam je za sve

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?

Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala “Feminizam je za sve“, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme.

Festival će se održati od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji – prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3/3), a u četiri dana njegovi programi (šest tribina i večer poezije) ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga feminističkih autorica u izdanju Frakture: šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maša Grdešić, Zamke pristojnosti, Lea Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbara Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lana Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasna Jasna Žmak, One stvari, po jedna knjiga iz povijesti i teorije feminizma – Zsófia Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji i Sara Ahmed, Kulturna politika emocija, te knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje).

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena. Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će festival “Feminizam je za sve” biti svojevrsni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost.

PROGRAM

Nedjelja, 8. 3. u 20.00
Poezija je ženskog roda: Sanja Baković, Ana Brnardić, Monika Herceg, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Suzana Matić, Sibila Petlevski, Darija Žilić, moderira: Romana Perečinec, glazbena pratnja: Nina Bajsić

Ponedjeljak, 9. 3. u 18.00
Feminizam za kućnu upotrebu: Slavenka Drakulić, Lea Horvat i Barbara Pleić Tomić, moderira Marija Ott Franolić
u 20.00
Razotkrivanje: Zsófia Lóránd, vodi Danijela Lugarić Vukas

Utorak, 10. 3. u 18.00
Forsiranje feminizma: Rada Borić, Maša Grdešić i Lana Pukanić, moderira Anda Bukvić Pažin
u 20.00
Feminizam je za sve: Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača, moderira Barbara Gregov

Srijeda, 11. 3. u 18.00
Hrvatske kuje: Asja Bakić, Mima Simić i Jasna Jasna Žmak, moderira Željka Horvat Čeč
u 20.00 Razotkrivanje: Slavenka Drakulić, vodi Nataša Govedić

Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.


Povezano