Femix Fest 2021. – festival ženskog stvaralaštva

Femix Fest – festival ženskog stvaralaštva će se održati od 12. do 14. ožujka 2021. u Beogradu, u hibridnom formatu u okviru kojeg će najveći dio sadržaja biti emitiran online. Program počinje u 18 sati. Publiku očekuje nova glazba, film i fotografije, kao i diskusije na brojne zanimljive teme!

Unatoč teškoćama koje je 2020. donijela kulturnoj sceni, protekla godina je bila puna kreativnosti i donijela novu muziku, fotografije i filmske ideje. Femix Fest 2021 posvećen je slavljenju autorica u različitim područjima, promociji njihovih najnovijih radova, kao i diskusiji o poziciji i djelovanju žena u okviru kulturne scene i kreativnih industrija.

U okviru muzičkog dijela festivala, publika će čuti mlade glazbenice i neki novi zvuk, kao i dobro poznate autorice – NataleéMajku MaruSanju Tišmu i mnoge druge. Nastupat će odabrane kantautorke i bendovi koji će se naći na novom izdanju glazbene kompilacije Femikseta 9, zajedno sa djevojkama koje su do skoro razvijale svoje vještine u okviru FemixEdu programa. Posebno mjesto u programu će imati nastup učesnica Rok kampa za djevojčice. Publika će uživati u glazbi najrazličitijih žanrova.

Mlade autorice koje djeluju na polju filma su također dio ovogodišnjeg Femix Festa. Na festivalu će biti prikazani odabrani kratki filmovi polaznica FemixEdu programa, kao i dugometražni film sa ženskim autorstvom. Tokom javnog čitanja scenarija publika će imati priliku prva čuti nove ideje koje će se tek pretočiti u film, i razgovara sa autoricama.

Pored muzike i filma, tu je i grupna izložba fotografija koja će biti otvorena 13. ožujka. Na izložbi čija je kustosica Ana Simona Zelenović, naći će se fotografije 10 autorica koje su u prethodnom periodu bile dio FemixEdu programa.

Femix Fest će značajan dio programa posvetiti diskusijama o umjetnicama i autoricama u poeziji, stripu i street-artu. Pored podrške umjetnicama koje su već aktivne, govorit će se i o novoj generaciji mladih glazbenica koja se razvija kroz Rok kampove za djevojčice koji nastaju širom regije.

Femix Fest 2021 se organizuje uz podršku fonda Prince Claus i međunarodne organizacije Freemuse, a rad FEMIX-a dugoročno podržavaju fondacije Mama Cash i FRIDA.


Povezano