Ekstravagantna tijela – disability art

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse organizirao je festival Ekstravagantna tijela,od 12. do 15. prosinca 2007. u Studentskome centru, a tematski je posvećen osobama s invaliditetom.

Drukčije, ekstravagantno tijelo osoba s invaliditetom ishodište je kreativnosti umjetnika s kojim se mogu suočiti samo najhrabriji. Ono je mjesto uspostavljanja identiteta, koji je za ‘druge’ traumatičan, ali djeluje. Ekstravagantna tijela bave se politikama normalnoga.

U svijetu je tzv. disability art (umjetnost invaliditeta) manje ili više već uvriježeni žanr umjetničke produkcije, koji obuhvaća različita područja i discipline umjetničkoga djelovanja. Stoga, program ovogodišnjeg festivala, u kojemu sudjeluju autori i grupe iz Amerike, Velike Britanije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske, čini multimedijalna izložba, preformansi, filmske projekcije, radionica te simpozij.

Izložba će predstaviti videorad Rušenje barijera španjolske autorice Encarna koja je, kako bi se suprotstavila uvriježenome poimanju seksualnosti invalida, nastupila u porno filmu na kraju kojega je dala intervju autoru. Rad srpske umjetnice Ivane Jovanović Luko bavi se problematikom mode i odijevanja osoba s invaliditetom. Video performans umjetnica Petre Kuppers i Sadie Wilcox  bavi se pitanjima slike tijela, prihvaćanja sebe, erotičnošću i dodirom. Dokumentarna radio drama ‘Orijentiram se po zvuku’ Nikice Klobučara posvecena je snalaženju slijepih i slabovidnih osoba u svakodnevnom zivotu.

Lisa Buffano, bostonska intermedijalna umjetnica, izvest će performans ‘Za drveno srce jedan dah je čitavo more’, plesni duet plesačice s invaliditetom i plesačice bez invaliditeta.

‘Ljepotica i zvijer’ duhoviti je naslov rada nastalog suradnjom britanskog multidisciplinarnog umjetnika koji pati od fokomelije Mata Frasera i Julie Atlas Muz, američke performerice, nositeljice burlesknih  titula Miss Exotic World 2006 i Miss Coney Island 2006. Bajka Ljepotica i zvijer odabrana je zbog svojih arhetipskih likova i bavi se tradicionalnom definicijom ljepote i zvjerskog. Inače, Julie Atlas Muz sprema zanimljivu grupnu izložbu “opasnih dama” WOMANIZER.


Povezano