DRAGram FreakShow – festival drag kulture

DRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održao od 31.10 do 3.11. Peto izdanje pod temom ‘FreakShow’ obogatilo je zagrebačku Halloweek ponudu s dva programa inspiriranim s Noći vještica. U kontekstu drag umjetnosti Halloween, i njegove popratne lokalne inačice diljem svijeta, mnoge performerice pamte kao jedno od najranijih osobnih iskustava u dragu. Prva konotacija na spomen ovog blagdana upravo je kostimiranje, odnosno prisvajanje identiteta koji nije urođen ili stečen. Radi toga Halloween stvara prostor da se jednom u godinu dana postane produkt vlastite mašte i slobode.

Vrata svoje kuće užasa House of Flamingo otvorio je 31.10. u društveno-kulturnom centru ‘Šesnaestica’ (Ozaljska 16, 2. kat) gdje se održao ‘Slumber party’. Radi se o interaktivnom programu u kojem su uživali svi željni pomaknutog sadržaja i alternative proslave Noći vještica: čitale su se se natalne i tarot karte, gatalo iz kave, baby pudera i raspalih umjetnih trepavica; a najhrabriji su se odvažili u zazivanju duhova queer ikona. Osim toga, održala se i projekcija kultnog queer mjuzikla ‘Rocky Horror Picture Show’ te skrivena ponoćna projekcija jednog od najstrašnijih gej filmskih ostvarenja svih vremena.

Vrhunac queer svetkovine smrti i užasa bio je DRAGram ‘Freakshow’ program, koji je 3.11. u Klubu Močvara (Trnjanski nasip bb) prezentirao kolaž izvedbi domaćih i inozemnih drag performerica. HoF rezidenticama Spazam Orgazam, Roxanne, Colindi Evangelisti i Entity pridružile su se manchesterska senzacija Donna Trump i britanski kralj komične groteske Joe Black. Glazbenu potporu nakon izvedbenog dijela pružio je DJ tandem Vektor + Neonski.

Joe Black jedan je od renomiranih europskih performera mračnog kabarea a sebe opisuje kao nitkova vodvilja, drag klauna i direktora cirkusa otrovnog jezika. Line-upu se pridružio po drugi put nakon svog prvog gostovanja 2015. kad je očarao zagrebačku publiku svojim teatralnim i komičnim kabareom. Nastupi Donne Trump, kao što i samo ime sugerira, provokativno koketiraju s društvenim, moralnim i političkim porukama. Naravno, uz znatno veću dozu glamura i campa nego što je to u stanju njen imenjak s političke scene.

Dodatne informacije o programu potražite na Facebook eventu: https://bit.ly/2Ou4C3t


Povezano