Da vidimo… radionica obrnute ilustracije

Uobičajeni put nastanka ilustracije je odgovaranje na prethodno napisani tekst. No, na ovoj radionici sudionici i sudionice će kroz poslijepodnevno druženje proći obrnuti put nastanaka ilustriranog teksta: prvo nastaje ilustracija, a potom tekst.

Oponašajući slijed razvoja čovjeka, koji prvo vidi sliku a kasnije se nauči služiti jezikom kroz govor i pismo, prvo ćemo izrađivati ilustraciju, a potom pisati tekst.

Tema nije zadana. Polaznike/ce se potiče da, bar na samom početku rada, niti ne promišljaju „temu“, već da pažnju usmjere na oblike, boje, linije i teksture. Kroz likovni proces dolaze do onoga „što rade“. Takav proces omogućuje da u svakom trenutku biraju da rade „nešto drugo,“ koje na kraju može biti „posve treće“. Preobrazbe značenja likovnog rada u tom smislu su opuštajuće, slobodne i pružaju mogućnost novih uvida.

Svima će na raspolaganju biti različite vrste pribora i materijala, a tko želi/ima može ponijeti svoje škarice, ljepilo za papir ili neki pribor i materijal s kojim voli raditi.

Radionica će se održati u utorak, 24. studenog, od 16:00 do 19:00 u prostoru DKC Šesnaestica (Ozaljska 16).

Radionica je besplatna, no radi poštivanja epidemioloških mjera broj sudionika/ca je ograničen te je potrebno prijaviti se na mail: tihana@voxfeminae.net najkasnije do 24.11. u 12:00.

Radionicu vodi Nikolina Manojlović Vračar (1976). Godine 2001. diplomirala je slikarstvo u klasi prof. A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a, HZSU-a i HDKDM-a. Od 2006. piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Njena ilustrirana zbirka pjesama Što sve uvrštena je u najljepše knjige tiskane u RH u 2018. i dobitnica je pohvale Grigor Vitez. Voditeljica je umjetničke organizacije Artomobil, a surađuje i s kazalištima oblikujući scenografije i rekvizite. Autorica je mnogih zidnih mozaika i murala izvedenih na javnim i privatnim površinama, uključujući mozaik “Zreli za umjetnost” u Ozaljskoj 16 koji je izrađen u sklopu istoimenog projekta.

Program društveno-kulturnog centra Šesnaestica financijski podupiru Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba. DKC Šesnaestica korisnica je potpore Zaklade Kultura Nova.


Povezano