Cinzia Arruzza: Onkraj logike paralelnih pokreta

Filozofkinja, feministička aktivistkinja i suautorica knjige Feminizam za 99% Cinzia Arruzza održala je predavanje pod naslovom “Onkraj logike paralelnih pokreta: treći feministički val kao klasna formacija“.

U predavanju predstavlja tezu po kojoj aktualni feministički val, a osobito feministički štrajkovi, dovode u pitanje uvriježene distinkcije između feminističkih pokreta i klasne borbe te se umjesto toga razvijaju u feminističku klasnu borbu. Argument je razvijen referirajući se s jedne strane na Lise Vogel i njezinu kritiku onog što se naziva „logikom paralelnih pokreta“ i s druge strane na koncept klasne formacije E. P. Thompsona.

Arruzza je profesorica filozofije na New School for Social Research u New Yorku, suorganizatorica recentnih ženskih prosvjeda u SAD-u i koautorica manifesta Feminizam za 99%, koji je u hrvatskom prijevodu objavljen u izdanju Multimedijalnog instituta, Centra za ženske studije, Instituta za političku ekologiju i udruge Bijeli val. Razgovor moderira Mia Gonan.

Aruzza je prilikom gostovanja u Zagrebu održala i predavanje “Opiranje šarmu kapitalizma: od progresivnog neoliberalizma do univerzalnog oslobođenja” 06.06. u 18 sati u Centru za ženske studije.

U predavanju je artikulirala kritiku progresivnog neoliberalizma i njegove mobilizacije koncepata osnaženja, raznolikosti, te seksualnih identiteta i sloboda. Koristeći optiku teorije socijalne reprodukcije, naglasit je nekompatibilnost kapitalizma s univerzalnim rodnim ili seksualnim oslobođenjem te analizirati unutarnje veze između različitih oblika ugnjetavanja, osobito rodne, seksualne i rasne opresije, kao i njihov odnos s kapitalističkom formom društva. Razgovor je moderirala Karolina Hrga.


Povezano