Biljana Stamenkovska i Vanja Nikolić – ‘Stigle sise, draga Heda’

25.3. u galeriji Greta otvorena je izložba Biljane Stamenkovske i Vanje Nikolić.

Da vizualni čin autopatografije može biti moćno sredstvo ženske artikulacije, ali i mjesto drugačijeg pogleda na bolest i na vlastito bivanje na osoben način pokazuje ova izložba samoironijskog naslova Stigle sise, draga Heda.

Autobiografska pripovijest o raku dojke, prijateljstvo i supogled bliskih osoba tvore situaciju događanja, ili preciznije performativnih činova izloženih u deset fotokolaža, formata 50 x 70 cm.

Premda se na prvi pogled rad Biljane Stamenkovske i Vanje Nikolić, autorice i suautorice izložbe doima kao jedinstven ‘univerzum’ i zatvoren samoiskustveni opus s vlastitim ulozima, kao suautorstvo internih zakona dozvole ranjivosti i samoparodije, napetosti između maskiranja i vidljivosti boli/bolesti/pitanja oko bolesti, samodostatnosti i poigravanja s mogućim pomacima ili intervencijama, intencija fotokolaža upućuje na nešto drugo. Tijela su, u motrenju, otoci za sebe, zaogrnuti taoci određenog medicinskog upisa i svjedočenja no ploveći jedno prema drugome, u kadru i trenu, u pomicanju kroz prostor-vrijeme-iluziju trajanja, svako se sa svojom stvarnošću ‘prijanja’ i ocakli u drugima.

Biljana Kašić, feministička teoretičarka

Biljana Stamenkovska, akademska slikarica-grafičarka upisuje studij grafike na ALU-i u Sarajevu 1989. godine.Godine 1991. nastavlja studij na ALU-i u Zagrebu gdje je diplomirala 1995. na grafičkom odjelu u klasi profesora Frane Pare. Od tada do danas se bavi različitim oblicima umjetničkog rada, ali ostaje vjerna crtežu, grafici,točnije dubokom tisku.

Vanja Nikolić, rođena u Osijeku, završila je novinarsku školu i studirala političke znanosti u Zagrebu. Nekada prije, a možda i poslije aktivna na civilnoj mirovnoj i kulturnoj sceni (Antiratna kampanja Hrvatske, Volonterski projekt Pakrac, ZaMir BBS, Centar za mirovne studije, Multimedijalni institut i Net. Klub Mama, Human rights film festival i sl.) Samouka slikarica, bavi se fotografijom i dizajnom. Ovo je njezina prva izložba.

Više o informacija možete saznati na Facebook stranici događanja.


Povezano