Andreja Kulunčić: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

Postojanje ženskog političkog logora na otocima Sveti Grgur i Goli otok (Radilište V) u kojima je, naizmjenično, u razdoblju od 1950. do 1956. bilo zatvoreno oko 860 žena optuženih za povezanost s Informbiroom, u javnosti je slabo poznata činjenica. Čak i stručne i znanstvene rasprave o Golom otoku tematiziraju gotovo isključivo muški logor i njegov biopolitički režim.

Umjetničko-istraživačko-aktivističkim projektom „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, vizualna umjetnica Andreja Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti zanemarene specifičnosti ženskog iskustva traume.

Stoga u suradnji s timom stručnjakinja, antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, zahvaća ovaj kompleksni problem strateški razvijajući projekt kroz nekoliko dionica i smjerova. Pritom se koristi resursima umjetnosti kao kanalom za komemoriranje izopćenog pamćenja. Naime, umjetnost, za razliku od drugih disciplina, može intervenirati na mjestima institucionalnih puknuća zahvaljujući svojim fleksibilnim strategijama, disciplinarnim mimikrijama, aproprijacijama metoda, alata i tehnika, a iznad svega etičkim zahtjevom koji postavlja.

Ovdje predstavljeni segment projekta uključuje istraživanje mogućnosti transferiranja iskustva kroz medije plesa, glasa i zvuka u izvedbama plesačice Zrinke Užbinec i glazbenica Jasne Jovićević i Annette Giesriegl na povijesnim lokalitetima, te okuplja sjećanja bivših zatočenica.

U interferenciji dokumentarnog i umjetničkog materijala, kroz medij umjetničke instalacije, izložba povezuje simboličko i stvarno iskustvo prepoznavanja ženske traume. Objedinjujući istraživanja u sinkretički medij, uključuje i potencira osjetilnu dimenziju u procesima spoznaje upućujući nas na nestalnost, partikularnost i kanoniziranost znanja te gradi osjetilni povijesni narativ.

Nakon 64 godine od raspuštanja golootočkog logora, umjetničkom intervencijom prvi put su  na lokalitetu ženskog političkog logora postavljene info table o njegovu ustroju i povijesti te je započeto vizualno obilježavanje ženske memorije kao oblik trajnog spomenika. 

U okviru izložbe u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre bit će organizirana diskusija 9. travnja 2021. u 18h, naziva History / HERstory: diskusija o ženama u povijesti političkog logora Goli otok. Diskusija se bazira na pitanju zašto je specifičnost ženskog iskustva traume izostala u povijesnim istaraživanjima i naracijama o Golom otoku. Sudjeluju: antropologinja Renata Jambrešić Kirin i povjesničar Martin Previšić; moderira kustosica izložbe Irena Bekić. Diskusija će se održati na otvorenom u skladu sa epidemiološkim mjerama.


Povezano