6 glumica traži autora

U četvrtak, 18. lipnja u 19h u Uraniji (Kvaternikog trg 3/3) održat će se predstavljanje inicijative “6 glumica traži autora”.

Ideja/Misija

Ideja je nastala kao reakcija na poznatu situaciju i, rekli bi, pat poziciju u našem glumištu. Glumice traže materijal kako bi mogle stvarati, a dramaturzi traže izvedbene timove koji bi postavili njihove materijale.

Vjerujemo da se povezivanjem ovih dvaju neiskorištenih visokoškolovanih resora može potaknuti nova stvaralačka živost na hrvatskoj kulturnoj sceni. Posljedično možemo utjecati i na pitanje nejednake potražnje za interpretima ženskih uloga i nedostatak prisutnosti konkretnih, višedimenzionalnih ženskih likova na sceni i u izvedbenim medijima općenito.

Testni projekt

Izvedbu testnog projekta organizirale smo u dvije faze koje će se izmjenjivati.

U sklopu predstavljanja samog projekta, na svojevrsnom eventu za sve suradnike i predstavnike medija, objaviti ćemo poziv autorima za sudjelovanje. Poziv će se odnositi na damaturge, studente dramaturgije i objavljivane autore za radove koji odgovaraju zadanim kriterijima ali i na idejne projekte koje tek treba razviti. Poziv će biti stalno otvoren.

U prvoj fazi testnog projekta, svi tekstovi će biti objavljeni na portalu drame.hr. Ujedno, po želji i potrebi autorica i autora, tekstovi će biti neobjavljeni i dostupni samo suradnicama. Objavljeni tekstovi će na portalu drame.hr biti istaknuti zajedno, na jednom mjestu, lako dostupni svim interesentima, kako bi uspostavili novi, potreban katalogizacijski kriterij.

U cilju multidisciplinarnog umrežavanja umjetnika, prijavljene drame će biti proslijeđene i dostupne suradnicama, glumicama predstavnicama iz institucionaliziranih i nezavisnih kazališta u Zagrebu, kao i Splitu, Osijeku, Rijeci i Karlovcu. Umreženom komunikacijom želimo istražiti maksimalni mogući kreativni i produkcijski potencijal svakog komada individualno u što širem obuhvatu kazališnih miljea. Pobrinuti ćemo se da što veći broj zainteresiranih suradnika sazna za prijavljene projekte “usmenom predajom”. Komunicirati ćemo s autorima o povratnim informacijama tj. “feedbacku”.

“Čitanje NJE”

Kao drugi korak testnog projekta “6 glumica traži autora”, organizirati ćemo predstavljanje po tri drame/projekta kroz izvedbu “Čitanja NJE”, u redovitom vremenskom intervalu, inicijalno mjesečnom.

“Čitanje NJE” će biti izvedba u formi dinamiziranog čitanja ili pitching prezentacije (idejnih projekata) otvorena za zainteresirane suradnike, kolege i javnost. Kako Urania raspolaže s tehničkim mogućnostima za live streaming, “Čitanje NJE” moći će pratiti suradnici iz drugih gradova kao i drugi korisnici iz udobnosti svog doma putem Facebook programa R+. Snimke će biti i naknadno dostupne na našim društvenim mrežama kao i na raspolaganju autoricama i autorima.

U sklopu “Čitanja NJE” biti će obznanjena i iduća tri projekta koja će ući u fazu predstavljanja. U skladu s postavljenim programom organizirati ćemo i kratki “late night” popratni program. Predavanja i prezentacije istraživanja koja tematiziraju vezane diskusije koje se otvaraju uz problematiziranje ovog pitanja, kao i strukovni kružok “parLAona”.

Kriteriji za prijavu radova

  • pretežito ženske uloge
  • raznovrsne ženske uloge koje ne postoje isključivo kao dramaturške funkcije u službi većih uloga
  • glavna ženska uloga
  • tekst predviđen za scensku izvedbu ili pogodan prilagodbi za scensku formu bez opširne dramatizacije
  • idejni projekt koji će moći ispuniti zadane kriterije
  • Bechdel-Wallace test

Dugoročna projekcija

Sukladno rezultatima testne sezone, nastaviti ćemo razvijati projekt.
Naša prva ambicija u daljnoj projekciji je osigurati financije za razvoj jednog namjenskog ženskog dramskog teksta godišnje. U trenutku poduzimanja tog koraka, prikladno ćemo se pravno formalno oformiti i ponovno pregovarati sa svim partnerima testnog projekta.

Prostor odvijanja

Želimo izbaciti ovaj zajednički problem glumica iz konteksta razdvojenih kazališnih miljea i otvoriti nove prostore u komunikaciji i suradnji, multidisciplinarno. Sukladno tome se nametnula pomisao da se izuzmemo s poznatih kazališnih lokacija (time i konotacija) i istražimo nova mjesta i izvedbeno. Pokušati ostvariti naš projekt kao dio kulturnog programa Uranije učinilo se vrlo prirodno.


Povezano