5. Ženijalni dani u Kino mreži

Peto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije u povodu 8. marta ‒ Međunarodnog dana žena, održalo se od 7. do 10. ožujka 2019. u 30 kina u 27 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje.

U četiri filmska dana posvećena ženama, od četvrtka do nedjelje u neovisnim kinima diljem zemlje prikazano je pet filmova koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Islandsku kinematografiju predstavlja otkačena akcijska komedija ‘Halla ide u rat’ (2018) Benedikta Erlingssona o neustrašivoj ekoratnici koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom.

Žena koja se nije bojala boriti za promjene bez obzira na posljedice po svoj život i egzistenciju portretirana je i u sjajnom dokumentarcu ‘Druga strana svega’ (2017) nagrađivane srpske redateljice Mile Turajlić. U filmu koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje na prestižnoj IDFA-i i nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu Turajlić za heroinu uzima svoju majku Srbijanku, uglednu sveučilišnu profesoricu i aktivistkinju koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića.

Prihvatiti nepravdu ili joj se hrabro oduprijeti glavno je pitanje filma ‘Dom’ (2018) Darija Pleića u kojem glavnu ulogu tumači sjajna Judita Franković. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda).

Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, ‘Lada Kamenski’ Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu.

Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima prikazan je i znanstveno-fantastični blockbuster ‘Kapetanica Marvel’ (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja.

Pete Ženijalne dane organizirala je Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvila se u 30 neovisnih kinodvorana u 27 gradova, mjesta i otoka: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino 30 Svibnja Daruvar (Pučko Otvoreno Učilište Daruvar), Kino Mediteran Imotski, POU “Đuro Arnold” – Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), CENTAR ZA KULTURU KORČULA, Kino Krapina, Kino Moslavina Kutina, Kino Pobjeda Metković, KINO Nova Gradiška, Kino Novska, Kino Urania & Kinematografi Osijek, Kulturno prosvjetno društvo “Sloga” Pakrac, Kino Pazin, Kino Mediteran Ploče, Kino Mediteran Podgora, Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina) Kinoklub “Šibenik”, Kino Gaj (Varaždin), Dokukino Kic, Kino EUROPA, Kino Kinoteka, Kino Metropolis MSU u Zagrebu.

Detalje o programu potražite ovdje. Više informacija o projekcijama možete potražiti i na Facebook stranici događanja


Povezano