3. međunarodni festival suvremene poezije

3. međunarodni festival suvremene poezije održao se od 15. do 17. travnja 2008., u prostorima kluba Gjuro II  i Booksa u Zagrebu.

Službeno otvorenje festivala obilježeno je nastupom svih sudionica: devet autorica i dvoje autora. Program je vodila Marija Cvitanović, a publika je imala priliku doživjeti uživo suvremenu europsku poeziju i pobliže upoznati pjesnikinje i pjesnike.

Donosimo pregled autorica festivala:

Sara Ventroni

Rođena je u Rimu (Italija) 1974. godine. Pjesnikinja i performerica, radove je objavljivala u brojnim časopisima i antologijama te je sudjelovala na mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim festivalima. 2005. godine objavila je dramu Salomè (No Reply, Turin), a 2006. zbirku pjesama Nel Gasometro (U gasometru, Le Lettere, Florence; Napoli nagrada 2007). Radi za novine i nacionalni Radio Rai. Također radi s glazbenicima poput Cania Lo Guercio, Luigija Cinque i jazz pjevačice Marie Pia De Vito.


Sanna Tahvanainen

Rođenja je 1975. Živi na otočju Aaland u Finskoj. Objavila je četiri zbirke poezije: Fostren (Embryos, 1994), Blunda! Blunda! (Close your Eyes! Close your Eyes!, 1998), Vita naesdukars vatten (White Handkerchief Water, 2000) i Jag vill behaalla precis allting (I want to keep every single thing, 2006), i dva romana Silverflickan (Silver Girl 2002) i Alltid skogen (Always the Forrest, 2005). Radi kao novinarka i piše kolumne za finske dnevne novine. Jedna je od poznatijih imena nordijske poetske scene. Također radi i za kazalište.


Maria Barnas

Rođena je 1973. godine u Hoornu (Nizozemska). Spisateljica je, pjesnikinja i vizualna umjetnica. Napisala je dva romana i dvije knjige poezije. Njena knjiga poezije Two suns (Dva sunca) dobila je nagradu za najbolji prvijenac 2004. godine. Suosnivačica je izdavačke kuće Missingbooks i piše tjednu kolumnu za NRC-Handelsblad.


Stanka Hrastelj

Rođena je 1975. godine u Brežicama (Slovenija). Poeziju je objavljivala u brojnim časopisima i na radiju, a uvrštena je u mnoge slovenske i inozemne zbornike te u antologije Fanfare i Antologija slovenskih pesnic (Antologija slovenskih pjesnikinja). Godine 2001. na festivalu mladih književnika Slovenije ‘Urška’ proglašena je najboljom mladom pjesnikinjom. Objavila je zbirku poezije Nizki toni (Niski tonovi), za koju je na Slovenskom sajmu knjige osvojila nagradu za najbolju prvu knjigu. 2007. godine osvojila je naziv viteza poezije / :), op.ur. / na Pjesničkom turniru u Mariboru. Živi u Krškom gdje je urednica u nakladničkoj kući GOGA.


Dorta Jagić

Rođena je u Sinju 1974. godine. Osim poezije piše i objavljuje kazališne kritike i kolumne, eseje, dramske tekstove i kratke priče. Za priču Riblje oko nagrađena je 2001. godine drugom nagradom časopisa Vijenac. Objavila je četiri zbirke pjesama: Plahta preko glave (1999.) za koju je osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike, Thamagochi mi je umro na rukama, (2001.), Đavo i usidjelica (2003.) i Kvadratura duge (2007.). Kazališna je pedagoginja i redateljica u studentskim kazališnim grupama. Dobitnica je Balkan Grand Prize for Poetry 2007. godine na međunarodnom festivalu književnosti u Rumunjskoj.


Silke Scheuermann

Rođena je 1973. godine u Karlsruheu, a živi u Frankfurtu na Majni.
Objavila je tri knjige pjesama: Der Tag an dem die Möwen zweistimmig sangen (Dan kada su galebovi pjevali dvoglasno, 2001.), Der zärtlichste Punkt im All (Najnježnija točka u svemiru, 2004.) i Über Nacht ist es Winter (Preko noći zima, 2007.) te zbirku priča Reiche Mädchen (Bogate djevojke, 2005.) i roman Die Stunde zwischen Hund und Wolf (Sat između psa i vuka, 2007.). Dobila je brojnie subvencije i nagrada u Italiji, Njemačkoj i SAD-u. U žiriju je za prestižnu Frank O’Connor međunarodnu nagradu za kratku priču i uredila je Jahrbuch der Lyrik 2007 (Godišnjak poezije 2007.).


Marijana Šutić Pavlicevich

Rođena je 1977. godine u Šibeniku. Poeziju je objavljivala u raznim književnim časopisima, a njezin rukopis pjesama Gdje počinje sjena koju povlačiš za sobom pohvaljen je na pjesničkim natječajima Zdravko Pucak 2003 i Goranovo proljeće 2004. Nastupala je na raznim pjesničkim manifestacijama, uvrštena je u književnu antologiju Zagrijavanje do 27° i u audio-vizualnu antologiju suvremene hrvatske poezije. Prevodi s i na talijanski. Živi u Trstu (Italija).


Vilde Heggem 

Rođena je 1983. godine, a živi u Trondheimu (Norveška). Prvu knjigu pjesama akkurat her er det det verker (upravo ovdje je bol) objavila je 2007. godine. U sklopu festivala biti će objavljena knjiga pod nazivom ‘Perle na jeziku’, u kojoj će biti objavljena poezija svih sudionika u originalu i prijevodu inozemnih pjesnika na hrvatski i engleski jezik te hrvatskih pjesnika na engleski jezik.


Povezano