18. Festival europske kratke priče

U nedjelju, 2. lipnja 2019. započeo je 18. Festival europskih kratkih priča koji je trajao do 7. lipnja 2019. godine. FEKP je dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Tema osamnaestog izdanja festivala bila je Homo Narrans – koja istražuje temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Sadržaj događanja otvorio je važna pitanja poput jednakih prava i mogućnosti pričanja vlastite priče, spremnost društva i pojedinca za slušanje uz ispitivanje granica ljudskog razumijevanja i slušanja.

Gosti i gošće festivala bili/e su autori/ce koji/e pišu različite forme fluidnih identiteta i u svome djelu na raznovrsne načine tematiziraju osnovnu ljudsku potrebu kreiranja i dijeljenja priče.

2. lipnja, u Velikoj dvorani Teatra&TD u 20 sati, Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović započeli su bogat program razgovorom o tome kako i o čemu pišu, o čemu najbolje šute te postoje li možda priče koje se jednostavno ne mogu ispričati. Razgovor je moderirala Đurđica Čilić.

Uz razne nastupe pisaca i spisateljica organizirane su i prevoditeljske radionice, susreti književnih profesionalaca/ki, književni natječaji kao i suradnje domaćih i stranih autora/ica. FEKP je dio međunarodne platforme Literature Across Frontiers i uspješno surađuje s brojnim europskim kulturnim fondacijama i institucijama (Traduki, ILE, ITHL, Scottish Art Council, Institut Etxeparre, NLPVF, Institut Ramon Llull…). 

Festival europske kratke priče je manifestacija ostvarena uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj (British Council, Goethe Institut, Talijanski kulturni institut, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum…,veleposlanstva Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Švedske, Izraela…) u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Točan program i raspored gostovanja dostupan je na službenim stranicama festivala.


Povezano