Objavljeno

5. Booktiga posvećena ženskoj književnosti

BOOKtiga, međunarodni festival pročitanih knjiga, koji će se održati od 11. do 13. svibnja na antičkom trgu Maraforu u Poreču, ove godine posvećen je ženskoj književnosti.

Slaveći kulturu knjige i čitanja, peta po redu BOOKtiga će kroz radionice, predavanja i javna čitanja postati pozornicom ženskih senzibiliteta i literarnih dostignuća. Kako je festival ove godine ženskog roda, tako će i nagrada BOOKtiga otići u ruke najčitanijoj domaćoj autorici među korisnicima Gradske knjižnice, Mirjani Krizmanić.

BOOKtiga se svečano otvara u četvrtak 10. svibnja u gradskom kazalištu, predstavom ‘Stilske vježbe‘ u izvedbi Pere Kvrgića i Lele Margitić, a umjesto ulaznice treba donijeti jednu pročitanu knjigu za prodajni festivalski fond.

Kroz četiri dana festivala, književnice Mani Gotovac, Sanja Pilić, Vesna Krmpotić i Branka Primorac otkriti će publici svoj osebujni pogled na književno stvaralaštvo i zbilju što ih okružuje’, najavila je ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović.

U subotu, 12. svibnja, bit će upriličen glumački performans ‘Susret s Marijom Jurić Zagorkom’ u kojem Marija Jurić Zagorka (Dubravka Vidović) govori o svom privatnom životu, novinarskom i književnom radu, zalaganju za prava žena i susretima s političarima i književnicima svoga vremena.

Istog dana, održat će se i javno čitanje priča s festivala u gostima, ‘Kratka priča je ženskog roda’ koje će se nastaviti i u nedjelju, 13. svibnja, kada će se posjetitelji i posjetiteljice podsjetit na stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić projekcijom autoričinih najpoznatijih priča.

Zadnjeg festivalskog dana, sve neprodane knjige namijeniti će se za globalni pokret BookCrossing,čiji je cilj označiti knjige posebnim naljepnicama i ostaviti na javnim mjestima kako bi same našle put do novih čitatelja.

Kao uvod u BOOKtigu priređen je mali knjižni sajam BOOKtižin, u kojem će se, od 7. do 10. svibnja moći darivati i kupovati pročitane knjige, a sav prihod namijenjen je kupnji računalne opreme za buduću knjižničnu stanicu u Červar Portu. [A.L.]

Cijeli program festivala možete pročitati ovdje.


Povezano